ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Тринаест кривичних пријава против лидера Срба у Хрватској Милорада Пуповца одбацило је Жупанијско државно тужилаштво под образложењем да његове последње изјаве нису позив на мржњу, већ оштра критика догађаја. Против Пуповца пријаве су поднела два удружења и једанаест појединаца, тужећи га да је подстицао на насиље и мржњу и повредио углед Хрватске.

Тужитељство је детаљно анализирало Пуповчеве јавне иступе у последње време и оценило да у њима нема омаловажавања Хрватске, нити је државу изложио руглу и презиру. Реч је о допуштеној критици разних догађаја, а тужитељство оцењује да саборски посланик има на то право.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У Хрватској сваког дана напад на Србе

”Посланици представљају своје бираче и ућивају највишу уставну заштиту слободе изражавања и изношења својих политичких оцена, ставова и идеја”, тврди тужилаштво.


Пуповца је између осталог тужило удружење ветерана ХВИДРА, који су тражили да ”због срамотних изјава мора да одговара”. У међувремену је на адресу председника СДСС-а стигао позив из ХВИДРЕ на дијалог, а Пуповац то није одбио. Сам Пуповац је пијаснио неке изјаве, а премијер Андреј Пленковић је оценио да је то довољно и да се не ради о говору мржње.