Словеначка паравојна формација Штајерска гарда патролира пограничном зоном где, како каже њен лидер Андреј Шишко не пресреће илегалне мигранте, већ обавештава полицију о њиховом присуству, пише Ројтерс.


Британска агенција преноси да припадници Штајерске гарде у камуфлажној одећи и наоружани ваздушним пушкама патролирају шумама недалеко од Хрватске у пограничној зони која је, како тврди Шишко, врви од илегалне миграције.


Групу са више од 50 људии, од којих неки носе маске на лицу и у којој има и жена, предводи Андреј Шишко, лидер ванпарламентарног националистичког Покрета за уједињену Словенију.


Шишко, наиме, свој ангажмана објашњава тиме да словеначке власти не обављају своју дужност заштите Словеније од онога што сматрају мигрантском претњом и зато је, каже, основао Штајерску и Крајнску гарду, преноси Ројтерс, чија телевизијска екипа је срела чланове обе организације у патроли.


Фото: Facebook @ Štajerska VARDA - civilna iniciativa


"Дужност свих нас је да осигурамо безбедност у нашој земљи. Ако државни органи који су плаћени за то, не могу или не желе да осигурају безбедност ми можемо да им помогнемо у томе и то је оно што радимо", рекао је Шишко.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Илегални мигранти упадају у пуне куће


Антимигрантско расположење у Словенији и другим бившим комунистицким државама значајно је у порасту од 2015. године када је источне Европа поднела почетни терет избегличке кризе, наводи Ројтерс.Фото: Facebook @ Štajerska VARDA - civilna iniciativa


Према подацима словеначке полиције, број миграната који илегално прелази из Хрватске у Словенију порастао је на 11.786 у првих девет месеци ове године у односу на 6.911 2018. године.


Агенција подсећа да је Шишко ове године био у затвору због формирања Штајерске гарде и позивања на збацивање државних институција.


Фото: Facebook @ Štajerska VARDA - civilna iniciativa


Он каже да та група, која се редовно састаје у пограничној зони викендом, не пресреће мигранте што би, наглашава, било противзаконито, већ пријављује њихово присуство снагама безбедности.


Фото: Facebook @ Štajerska VARDA - civilna iniciativa


Полиција је рекла за Ројтерс да су пратили понашање Шишкове групе и да скоро нису открили било какву незакониту активност.