ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

НАКОН неуспелог маневра да се у Хрватској укине државни празник, Дан антифашистичке борбе, што су предлагали неки саборски посланици из редова ХДЗ-а, у тој странци кренуо је велики обрачун са крајњом десницом која већ месецима "сапуна даску" премијеру Андреју Пленковићу. Врх ХДЗ-а заузима се за санкције свим члановима странке који шире мржњу преко друштвених мрежа, али и формирају разне групе унутар "Вајбера" и "Воцапа".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Aнтифашисти растерали усташе

Међу предлагачима спорног амандмана о укидању Дана антифашистичке борбе био је пре свега Јосип Ђакић, председник ветеранског удружења Хвидра, који се у више наврата у последње време сврстао међу оне који се све више опиру политици коју спроводе влада и Пленковић. Међутим, оштре критике на све што се ових дана догађа у Хрватској, па и око покушаја укидања празника, изрекао је председник Координације јеврејских општина Огњен Краус, тврдећи да се изједначавају антифашистички и усташки покрет, жртве и кољачи.

- И даље псеудоисторичари стварају нову историју Хрватске, рехабилитују НДХ, која је једина донела своје расне законе и имала концентрационе логоре и која је фашистима продала територију која је враћена захваљујући антифашистичкој борби. Са друге стране, измишљају злочине којих није било или их подмећу победницима, а председница Колинда Грабар Китаровић тражи да се поново преброје жртве Јасеновца. То је наша стварност и наша срамота - каже Огњен Краус.

Краус напомиње да се срамно мења историја и када је реч о усташком дечјем логору у Сиску и Јастребарском и да у томе учествује и Католичка црква, али и власт:

- Тумаче како су то заправо била прихватилишта и на тај начин вређају преживеле. А на комеморацији страдалим припадницима усташке и немачке војске у Шестинама били су највиши државни званичници, од председнице и министара до градоначелника. Истог дана владина делегација запалила је свеће пред спомеником усташкој војсци и пред гробницом народних хероја. Није ли то покушај изједначавања усташа и антифашиста?

Бивши председник ХДЗ-а Томислав Карамарко најавио је да ће се кандидовати поново за шефа странке на страначким изборима у пролеће следеће године. Многи у Хрватској сматрају да је баш Карамарко покренуо лавину екстремизма, али и да нема никакве шансе да поново постане председник ХДЗ-а.

"СПРЕМНИ" ЗА 10. АПРИЛ

ОГЊЕН Краус каже да није далеко дан када ће се предложити да државни празник буде 10. април, када је 1941. године основана Независна Држава Хрватска: "До када ће се продавати част Хрватске која је антифашистичким покретом опрала образ од једне од најнечастивијих творевина у Европи."

У Хрватској није обележено ни сећање на кристалну ноћ, већ су се грађани самоиницијативно окупили у центру Загреба.