У бошњачком политичком кору завладала је општа паника после порука председника Француске Емануела Макрона за лист "Економист". Наиме, француски председник, говорећи о Босни и Херцеговини, у опсежном разговору је рекао да је БиХ "темпирана бомба" која куца тик уз Хрватску и суочава се с проблемом повратка џихадиста.

Прочитајте још: Додик: Макрон признао да је БиХ опасност за ЕУ

Због ових изјава председавајући Председништва БиХ Жељко Комишић позвао је на разговор француског амбасадора у БиХ Гијома Русана, а осуде изјаве стижу и од бошњачких политичара и Исламске заједнице.

Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, изјавио је да је овакав потез Комшића забијање главе у песак и бежање од проблема, које политичко Сарајево ради 25 година.

- Уместо да се на најодговорнијим местима у БиХ продискутује о проблему повратника са ратишта по Блиском истоку и стварне претње од тероризма у БиХ, овде се напада свако ко о томе не жели и неће да ћути, а сада је на ред дошао и председник Француске Емануел Макрон - нагласио је Додик.

Прочитајте још: Апокалиптична визија француског председника: НАТО више не може да осигура безбедност Европи

Он додаје и да да ставови које Комшић јавно износи или које ће саопштити после разговора са француским амбасадором нису ставови БиХ, јер о њима не постој сагласност унутар Председништва БиХ.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против радикалног ислама и тероризма, каже, за "Новости", да је Макрон послао јасну поруку Сарајеву и СДА, да заштита терориста и повратника са ратишта широм света више не пролази.


Фото АП


- У БиХ имате катастрофалан системски однос према радикалним терористима који се враћају са сиријских и других ратишта. Они добијају минималне затворске казне, од годину дана, а које плате и уопште и не иду у затвор. Тако по повратку могу слободно да шетају по БиХ и шире и трују народ радикалним ставовима - појашњава Галијашевић.

Он, даље, каже да је Француска лоцирала проблем тероризма у Европи, и то је БиХ.

- БиХ је годинама одскочна даска за терористе. Из БиХ терористи одлазе даље у Европу - истиче Галијашевић.

Према подацима безбедносних служби из БиХ, на повратак из Сирије чека око 350 држављана БиХ. До сада их се већ вратило неколико десетина.

ЕВРОПСКИ СЦЕНАРИО ЗА РУСИЈУ

ПРЕДСЕДНИК Француске Емануел Макрон сматра да Русија има три сценарија за развој, од којих је први - да Русија поврати статус суперсиле. Тај сценарио види као компликован, јер Русија не располаже довољном економском силом и бројем становника. Други пут развоја, каже, јесте "евроазијски модел", али у том сценарију проблем је Кина као доминантна регионална сила. Као трећи сценарио Макрон је навео проналажење новог и избалансираног модела односа са Европом: "Москва тренутно на Европу гледа као на америчког вазала због тога што се НАТО драстично приближио руским границама, али у будућности тај став може бити ревидиран", нагласио је. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је прокоментарисао да у Макроновим речима постоје елементи које Москва користи приликом сарадње са другим државама.