Црногорци зајмом крпе буџет

З. З.

субота, 09. 11. 2019. у 07:33

Црногорци зајмом крпе буџет

Танјуг/МУП

Ново задуживање Владе, узимају кредит од 47 милиона евра код Подгоричке банке. Економисти: Процена државе добра, новац остаје у ЦГ

ВЛАДА узима нови кредит од 47 милиона евра, за попуњавање "рупе" у буџету. Зајам ће се враћати у једнаким полугодишњим ратама 60 месеци, где је урачунат и грејс период од годину. Камата је утврђена на шестомесечни еурибор плус три одсто годишње и обрачунава се на искоришћени износ. Провизија на пуштање кредита је пола процента.

Иначе, ове године планирано је да се држава задужи 370 милиона евра. Од тог новца 190 милиона ће утрошити за финансирање буџета, отплату пристиглих рата и других обавеза, али и стварање буџетске резерве. Преосталих 180 милиона за изградњу деонице аутопута од Смоковца до Матешева. До сада је обезбеђено 142,5 милиона кроз емисију државних обвезница на домаћем тржишту капитала.

Продато је 92,5 милиона од планираних 140 милиона евра државних хартија од вредности на рок од пет година. Њихов рок доспећа, дакле када ће држава исплатити, јесте 2024. година. Годишња камата на те обвезнице, које ће купцима држава исплаћивати сваке у наредних пет година је три одсто. Продато је и додатних 50 милиона евра таквих обвезница, али оне пристижу на наплату 2026. У овој трансакцији обавеза државе је да купцима исплати камату која је на годишњем нивоу три и по процента.

Како у те две емисије није обезбеђено 190 милиона евра, Влада је одлучила да недостајући новац, односно 47 милиона евра, у буџету обезбеди кроз кредит са Подгоричком банком.

- Преговарало се са домаћим и иностраним финансијским институцијама и договорени су најповољнији услови са Подгоричком банком. Тај уговор потписаће министар Дарко Радуновић, најављено је из Министарства финансија.

Задуживање на инотржишту, али и у црногорским банкама, аналитичари су видели као добар поступак Владе. Тако је Божо Михајловић, редовни професор Економског факултета Универзитета Црне Горе, оценио као добру процену државе, јер се, како је рекао, држава задужила по повољнијим условима од оних који се очекују наредне године, или пре најављеног повећања камата.

Прочитајте још: ЈАВНИ ДУГ ЦРНЕ ГОРЕ УВЕЋАН ШЕСТ ПУТА: Животни стандард на кредит

И други аналитичари, попут Предрага Дрецуна, задуживање код банака које послују у Црној Гори прокоментарисао је као добар потез јер је, како је истакао, боље да новац остаје на домаћем терену и што се на тај начин додатно доприноси стабилности банкарског сектора.

ЗАДУЖИВАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

ПОДСЕЋАМО, недавно се држава задужила на иностраном тржишту пола милијарда евра емисијом еурообвезница, које доспевају на наплату за десет година уз камату од 2,55 одсто. Потражња за тим хартијама од вредности је била три и по пута већа и достигла 1,8 милијарди евра. За црногорске еурообвезнице интересовало се 190 инвеститора из Уједињеног Краљевства, Европе, САД, Азије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Aries 71

09.11.2019. 23:40

Samo neka ne dolaze kod nas, a ovi koji su kod nas neka se vrate kući.