У Црној Гори изборна правила до пролећа?

В. КАДИЋ

09. 11. 2019. у 09:15

У Црној Гори изборна правила до пролећа?

Фото В. Кадић

Европа јасно поручила, напредак изборних реформи зависи од договора власти и опозиције. Све је извесније да неће бити постигнут договор до 15. новембра

МОГУ ли реформе изборног законодавства презимити до пролећа, јер је готово сигурно да се започети посао неће завршити у накнадно предвиђеном року - 15. новембра? Одбор за изборне реформе ради у крњем саставу, без доброг дела опозиције. Експерти ОДИХИР Олекси Личковах и Елена Коваљов, након разговара са Бранимиром Гвозденовићем, председником Одбора, поручили су да даљи напредак реформи искључиво зависи од договора свих политичких актера - власти и опозиције. Међутим, како се примиче крајњи рок, актуелне су приче о његовом могућем продужењу.

Члан Одбора и потпредседник Скупштине Црне Горе Генци Ниманбегу сматра да би оптималан рок за његов рад био до пролећног заседања парламента.

- До Нове године све би било пребрзо - оцењује Ниманбегу.

Драган Корпивица, из Центра за демократску транзицију (ЦДТ), предложио је Одбору да 31. децембар буде крајњи рок за окончање рада.

Прочитајте још: Црна Гора: Сви избори у једном дану

- Разлог је мотивисан проценом да нам за завршетак целокупног посла треба макар још 45 дана, као и жељом да испоштујемо важно демократско правило да се битни елементи изборног система не мењају у години избора. Трећи је разлог да остане довољно времена за примену онога што кроз рад Одбора буде договорено или усвојено - казао је Копривица.

НЕМОГУЋА МИСИЈА НАВОДНУ могућност да би се власт и опозиција могли договорити око избора ВДТ у парламенту, уз опозициони услов формирања техничке владе, у ДПС виде као немогућу мисију. - Ми смо многе изборе пропустили не правећи такву врсту компромиса. Трулу трговину тешко да бисмо могли да издржимо и објаснимо. Чак и да је тако, не знамо који би део опозиције пристао на ту врсту трговине. Можда СДП, јер је њима стало да уђу у владу - казали су, за "Новости", у ДПС.

Представници Демократског фронта су још раније напустили Одбор.

- Изашли смо из радне групе и имамо јасне политичке захтеве, а то су, пре свега, предлози за измену Устава и за формирање техничке владе која ће спровести следеће изборе. Већ смо добили изјашњења и од власти и од неких делова опозиције да нису расположени да прихвате те наше предлоге - каже Марко Ковачевић.

Он подсећа да се део опозиције на састанку у СДП, ком су присуствовали Демократе, УРА и Демос, договорио да дијалог са режимом о техничкој влади почне најкасније 20. октобра.

- Како је тај датум давно прошао, рачунамо да је тај део опозиције и званично одустао од техничке владе. Са наше стране, захтев за формирање техничке владе и даље стоји, као и предлози измена Устава који, уколико би били усвојени, кључно побољшавају изборни амбијент у Црној Гори.

И остали део опозиције, попут СНП и Уједињења Црне Горе, као и независни посланици, сматрају да би формирање техничке владе могло да државу уведе у мирније воде, јер би се кроз тај пројекат на миран начин могли припремити парламентарни избори који треба да буду одржани за годину дана.

СЛОЖНО

ПРЕДСЕДНИШТВО Нове српске демократије истиче да је регистровано огромно и снажно расположење општинских организација према протестима као ванинституционалном методу борбе против режима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Nebojsa

09.11.2019. 20:05

Izborna pravila su da ce pobediti onaj ko ima vise novca za podmicivanje. A zna se ko je to...