Након што се у појединим медијима појавила информација о изливању више стотина литара нафте нафте у теснацу Вериге, између Каменара и Лепетана, инспектор Лучке капетаније Котор Жељко Ломпар потврдио је да се нафта из једног шлепера коме је оштећен резервоар излиo, али само по палуби трајекта „Грбаљ". Није отишла у море.


- Загађивање мора није нађено. Ми смо превентивно развукли брану, ишли смо по заливу тражећи најмање загађење које би се могло видети на еко брани јер је она беле боје. Ништа нисмо могли да нађемо. У акцији је учествовало више од десет људи, троје из капетаније Котор и 5,6 радника Управе поморске сигурности и припадника Војске ЦГ. Сви могу да потврде да смо упијачима чистили чисто море и да на њима нисмо нашли никакве трагове било каквог загађења. Радили смо по позиву грађана, по процедури и на нашу велику срећу потврдили да никаквог загађења нема - казао је Ломпар.


Упркос томе, Поморски саобраћај ће бити кажњен због кршења процедуре.


- У њиховој процедури у коју имамо увид не стоји да се по Закону о спречавању загађења мора са бродова, брод мора одмах зауставити и да се мора звати инспекција сигурносне пловидбе, већ је наведено погрешно и неусклађено са Законом, да се обавести претпостављени, директор Директората па да се крене у чишћење. Уз казну ће ићи и наредба инспектора о промени процедуре у будућим случајевима спречавања загађења мора са бродова – објаснио је Ломпар.


Казна за правно лице износи од хиљаду до 40 хиљада евра а за физичко од 500 до четири хиљаде.


Прочитајте још: Нови еколошки инцидент на Лиму: Реком плови црна мрља


Након свега информације објављене у појединим медијима о изливању више стотина литара нафте у мопре према Ломпаровим речима су дезинформација.


Били смо у теснацу Вериге, изашли смо и до Бијеле и на другу страну до иза Опатова. Подсећам да само једна литра еко дизела покрива отприлике један фудбалски стадион на површини мора. Ако је изливено, рема неким новинарским информацијама 400 литара еко дизела значи да би морало бити прекривено близу 400 фудбалских стадиона. Ми нисмо нашли ни један метар квадратни - изричит је Ломпар.