Стављањем питања Алијансе на дневни ред испипава се пулс Републици Српској

С. М.

петак, 08. 11. 2019. у 07:30

Стављањем питања Алијансе на дневни ред испипава се пулс Републици Српској

Фото Савет министара БиХ

За 12. новембар заказана седница Савета министара Босне и Херцеговине

САВЕТ министара БиХ заказао је седницу за 12. новембар, а под редним бројем 44 дневног реда налази се тачка "Нацрт годишњег националног програма БиХ 2018-2019. године (АНП)".

Из СНСД упозоравају да АНП нема подршку Српске и да се стављањем ове теме на дневни ред још једном "опипава" пулс Републици Српској.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је РС против годишњег националног програма за чланство у НАТО (АНП) и да га неће подржати, али да су могућа непријатна изненађења од представника Српске у Савету министара у техничком мандату.

- Не коментаришем рад Савета министара, то је нешто изван мојих надлежности - рекао је Додик. - Не знам шта се дешава, али могућа су изненађења од ових који показују силну бригу за БиХ, као што су Мирко Шаровић и остали.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Изетбеговић: Ентитет не може да нареди војну неутралност


Делегат Клуба Срба у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић упозорила је да би Савет министара у техничком мандату на наредној седници 12. новембра, под тачком материјали из надлежности Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ, могао усвојити Нацрт годишњег националног програма (АНП).

- Кључно питање је да ли ће Савет министара у техничком мандату овог пута донети одлуку у вези слања АНП у Брисел и тиме, уз подршку српских министара у Савету министара у техничком мандату, испунити жеље бошњачких и хрватских политичара када је у питању НАТО пут БиХ - указала је она.

Она је оценила да је могуће да стављање ове тачке на дневни ред предстојеће седнице Савета министара у техничком мандату представља само опипавање пулса у Републици Српској, иако нема сумње да задржавање СДС и ПДП на власти на нивоу БиХ већ више од годину дана захтева "враћање дуга политичком Сарајеву и међународној заједници прихватањем АНП".

- Која год варијанта буде превладала на наредној седници Савета министара у техничком мандату, евидентно је да СДС и ПДП одржавају АНП и даље живим без обзира на Резолуцију Народне скупштине о војној неутралности - навела је Мајкићева и подсетила да је у неколико наврата АНП скидан са дневног реда седница Савета министара, што се последњи пут догодило 4. марта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације