Председник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић рекао је данас у Мостару да та странка не може да дозволи да ентитет нареди држави војну неутралност.

Делегација најутицајнија бошњачке Странке демократске акције (СДА), Бакира Изетбеговића и представници Хрватске демократске заједнице, Драгана Човића, разговараће о формирању власти на нивоу државе и ентитета, више од годину дана након избора.

Изетбеговић је уочи састанкановинарима рекао да је упознао страначке колеге из Херцеговачко-неретванског кантона и Мостара о битним питањима када је реч о неформирању власти у БиХ", казао је Изетбеговић истичући да је, када је реч о Савету министара БиХ, крајње време да се почне поштовати Устав БиХ, закони и усвојене стратегије који се односе на НАТО.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - IZETBEGOVIĆ PROVOCIRA: Bura zbog NATO ili Mladića?!

То, како је рекао, подразумева примену споразума који је раније потписао с председником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и председником СНСД-а Милорадом Додиком.

"Не можемо допуст да ентитет држави нареди војну неутралност", поручио је Изетбеговић, пренео је сарајевски портал Клиx.

Додао је да СНСД има своје заступнике и делегате у Парламентарној скупштини БиХ и да могу посредством њих тражити повлачање одређених одлука или измене закона, али да ентитет, како каже, неће одређивати држави војну неутралност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Mladen Ivanić: Bakir gubi i ovu bitku!

Што се тиче избора у Мостару, председник СДА рекао је да је одлука Конгреса СДА да се то питање и генерално статус Мостара мора решити кроз федерални закон.

Поновио је ранији став да у решавању питања избора чланова Председништва БиХ треба испоштовати одлуке Уставног суда БиХ, али и Европског суда за љуска права.