БРАНИМИР Главаш био је алфа и омега свега што се догађало у Осијеку деведесетих. Ту тврдњу, која није непозната Осјечанима, изрекао је Никола Јаман, крунски сведок на суђењу Главашу, признавши да је досад лагао и покушавао да спасе већ осуђеног ратног злочинца који је деведесетих година био господар живота и смрти у Славонији.

За монструозне случајеве назване "Гаража" и "Селотејп", убиства Срба којима су сипали киселину у уста и њихова тела бацали у реку, знају се убице, али не и они који су издавали наредбе за страшне злочине. Лажна сведочења управо су разлог томе. У досадашњим суђењима ређали су се неискрени сведоци, заплашени ваљда и данас последицама које би имали ако кажу истину. А Јаман, притиснут болести, на крају је признао: "Лагао сам, променио сам исказ да скинем терет са душе." И упро је прстом у Главаша.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Суђење Главашу за ратни злочин, сведок признао да је лагао: Бранимир је био алфа и омега за цели Осијек

Није ни први, а вероватно ни последњи, који није изнео истину током сведочења. Један је од првих који је јавно признао да је лагао. Било је свега и на суђењу за убиство породице Зец, а суд није донео ни пресуду за злочине у Груборима, уз образложење да кривица никоме није доказана. Сведоци се "не сећају" и "не знају" ко је починио злочине.

Године пролазе, сведока је све мање, а истина је све даље. Када се лаже у тако великим процесима, попут оног за убиства Срба у Осијеку, питање је чега је све било у многим другим случајевима где су, највероватније, такође дефиловали лажни сведоци.

Истовремено, тражи се да сви злочини почињени деведесетих буду расветљени, а ратни злочинци кажњени. Онда не сме бити селективне правде, нити пристајања на то да лажни докази спасавају "наше". Јер ту нема "наших" и "ваших". Злочин је злочин, починио га "наш" или "ваш".