Ученик добио школу на суду: Морају да му плате што му нису омогућили да се школује

Р. Миловић

06. 11. 2019. у 13:55

Ученик добио школу на суду: Морају да му плате што му нису омогућили да се школује

Фото: Р.М.

Ученик Славко Мршевић, астегеровог поремећаја, избачен из СШЦ Рудо, пре три године
Окружни суд у Источном Сарајеву, прихватио је Пресуду Основног суда из Вишеграда, којом су СШЦ Рудо и Министарство просвете, дужни да у року од 30 дана, бившем ученику Славку Мршевићу, за неоцењивање из предмета Првог разреда - техничар друмског саобраћаја, а тиме и онемугућавање наставка школовања, исплате оштету од 10.000 марака.

Све се то догађало у школској 2015/16. години, од када се води и судски спор. У одвојеном поступку у Тужилаштву у Вишеграду, у току је поступак о кривичној одговорности директора школе и осам просветних радника, који су одбијали да оцењују ученика Славка Мршевића, астегеровог поремећа, са медецинском документацијом из које се види да ученик није ментално ретардиран. Школа је у овом случају пропустила да Славку обезбеди персоналног асистента у настави.

Дописом се овим путем обратила Министарству просвете у Бањалуку, али пред сам крај школске 2015/16.године.Одговорено им је да ће Министарство средства за асистента обезбедити у наредној школској години. Уместо у СШЦ, Славко је правду тражио у Суду и време проводио пред школом, јер му је приступ чионици, био строго забрањен.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Радослава је Драгомиру забила нож у срце због порука које је слао њеној ћерки, а онда су лекари извели чудесан захват

Без Сведочанства о завршеном или незавршеном првом разреду, није могао ни у други, а ни поново у први разред Техничара друмског саобраћаја.

- Пресуда Окружног суда, дала нам је „ветар у леђа“, за даље гоњење криваца унутар СШЦ, који су упропастили будућност ученика Славка Мршевића. Да су бар у фебруару 2018 године, прихватили нашу сугестију да омогуће наставак школовања Славку, са ученицима његове генерације, избегли би се сви судски поступци. СШЦ је одбио такву молбу, па сада очекујемо спровођење интерног дисциплинског поступка, а не одустајемо ни од Кривичне одговорности просветних радника за несавестан рад у настави - каже за „Новости“ Бојан Бајић, правни заступник породице Славка Мршевића.

СШЦ из Рудог је преузео обавезу да ученику Славку Мршевићу омогући у августу 2019 године, ванредно полагање првог разреда занимања „Техничар друмског саобраћаја“, Министарство и Просветно педагошки завод су послали у Рудо Комисију за полагање испита, на који се Славко Мршевић није одазвао.

- Шта ће он са тим Сведочанством о завршеном Првом разреду Техничар друмског саобраћаја у својој 20 години живота. Да се СШЦ држао Закона о средњем образовању, Правилника о васпитању и образовању деце са посебним образовним потребама,(пропустили да предузму мере инклузије), те Европске конвенције о људским правима, свега овога не би било - каже за „Новости“ Ненад Мршевић, отац Славков, а председник Школског одбора у СШЦ Рудо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

kratko i jasno

06.11.2019. 16:28

Astegerov poremećaj?! Autor članka da se informiše kod psiholiga ili psihijatra. Da mu se i pismeno objasni da se radi o Aspergerovom poremećaju.