ВЕЛИКЕ невоље донеле су нове падавине у Црној Гори - многе реке излиле су се из својих корита. Под водом су многобројне куће и имања, саобраћајнице су угрожене. Најкритичније је у никшићкој општини, Горњем Пољу и селу Мокра Њива где општинска Служба заштите и спасавања сатима непрекидно ради и помаже људима у угроженом подручју.

Прочитајте још: Поплаве у Колашину: Излиле се реке, затражена помоћ директората за ванредне ситуације (ФОТО)

- Зову нас са разних страна, вода је продрла у домове и подруме људи - каже Душко Пековић, никшићки ватрогасац.

У Црнодолу код Никшића у кући житеља Душана Марковића продрла је вода и нарасла до три метра, а у долини поред куће дупло више!

Веселин Гардашевић, начелник Скужбе заштите и спасавања Никшића саопштио је да су појачали број запослених у смени како би стигли да што пре реагују на бројне позиве грађана који траже помоћ. Полиција је затворила пут код Дукла према Брезовику, док су спасиоци извлачили неколико возила код брезовачког моста где се Зета највише излила.

Прочитајте још: Погледајте вожњу страве кроз кањон Мораче: Вода шикља са планине као да ће да је сруши (ВИДЕО)

Алармантно је било и у колашинској општини. Поплављена су два моста код старе циглане у селу Бистрица, док се у близини града излила река Плашница, на којој је дошло до урушавања насипа. И на југу државе проблеми. Због великог одрона у прекиду је био и пут Мојковац - Жабљак, у месту Соколовине код Црних пода. У овом крају су се све реке излиле из својих корита, па су општинске службе на теренима од раних јутарњих часова.

Киша која готово 24 сата засипа, праћена је на моменте олујним ветром. После дуге суше, велике количине воде активириле су стара, али и нова клизишта, па је због угрожености безбедности учесника у саобраћају, проузрокаване бројним одронима, које екипе пута не стижу да рашчисте, у прекиду саобраћај на магистрали од југа ка северу Црне Горе и даље према Србији. Саобраћај је у среду био обустављен на путним правцима Подгорица - Колашин, али и од Колашина до Мојковца, односно од Мојковца према Бијелом Пољу. Посебно драматично било је на путу Мојковац - Ђурђевића Тара, када се велика количина камења и земље сручила на један аутомобил, али су на сву срећу путници извукли живе главе. За саобраћај је затворен и тај путни правац, али и многе локалне и сеоске саобраћајнице на северу Црне Горе.

Пљускови, ветар, грмљавина на неколико сати су сасвим блокирали и Херцег Нови. За мање од три сата пало је 90 литара кише по метру квадратном, а поплављене су јавне површине, подрумске просторије кућа и пословних простора.

Најкритичније је било у Мељинама код кружног тока где се излио поток Немила. Угрожавала је вода и магистрални пут па је саобраћај неколико сати био преусмерен преко Савине. Стали су накратко и аутобуси градског предузећа који саобраћају на реалцији Херцег Нови - Каменари. Вода се око 11 сати повукла.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Фотографија пацијента у психијатријској болници са две обнажене жене узбуркала јавност (ФОТО)


Начелница Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора Марија Бошковић каже да су у кол-центру добили више од 30 пријава штете.

- Углавном је реч о плављењу угоститељских и стамбених објеката. Екипе су на терену, излазе по пријавама грађана и евидентирају чињенично стање. Такође у сталној комуникацији смо са дежурним екипама "Чистоће", Комунално-стамбеног предузећа, како би се правовремено деловало у циљу избегавања нежељених последица по грађане и имовину - рекла је Бошковићева.

МУКЕ И У КОТОРУ И БУДВИ

У КОТОРУ је крузер "Опера" одустао од уласка у залив због јаког јужног ветра. У Будви, Старом граду, прокишњава кров на Модерној галерији "Јово Ивановић". Према речима директорке те установе културе мр Луције Ђурашковић, штета није велика, али би значајна уметничка збирка која је стално изложена могла бити уништена.

 Никшић Фото В. Кадић
Поток Немила

Испред стамбених зграда
Никшић