Саставили пет срца, четири живота спасли: Општа болница у Беранама је расадник врхунских стручњака

М. СЕКУЛОВИЋ

среда, 06. 11. 2019. у 07:45

Саставили пет срца, четири живота спасли: Општа болница у Беранама је расадник врхунских стручњака

Фото М. Секуловић

Успели да зашију срце Драгомиру Тришићу (25), и спасу му живот, након повреда које су му нанесене ножем у комшијској свађи

БЕРАНСКИ лекари у жижу јавности доспели су још једном после вишесатне операције током које су успели да зашију срце Драгомиру Тришићу (25), и спасу му живот, након повреда које су му нанесене ножем у комшијској свађи. У недељу вече десеточлана екипа лекара и медицинског особља Опште болнице у Беранама, предвођена прекаљеним хирургом др Милорадом Бакићем, извела је још један подвиг, посебно када се имају у виду услови у којима се ради у овој здравственој установи.

- Најтежа је била повреда леве коморе, шупљине у којој је притисак крви јако велики и да је то дуже потрајало, искрварио би и исход би био кобан по пацијента. Имао је и повреду плућа, која је безначајна у односу на повреду срца, која је изузетно тешка. Смртоносна. Велики проценат смртности, чак преко 96 одсто се бележи код пенетранционих повреда леве коморе срца - рекао је неколико сати после још једног спасеног живота вођа екипе хирург др Милорад Бакић, коме је ово било пето ушивање поцепаног срца!

Реаговало се брзо. За свега 25 минута од пријема, урађена је дијагностика и пацијент је био на операционом столу, прича доктор који је безмало пет деценија у медицини и који је и после пензије остао у беранској болници, где се поред њега кале врсни хирузи.

Доктор Бакић је један од ученика надалеко чувеног др Бранка Зоговића, рекао је директор Опште болнице у Беранама др Будимир Дабетић, одушевљен подвигом својих сарадника.

Прочитајте још - Радослава је Драгомиру забила нож у срце због порука које је слао њеној ћерки, а онда су лекари извели чудесан захват

- Сећам се првог ушивања прободеног срца. Реч је о човеку из Рожаја. Били су у сали поред мене сада почивши др Раслав Ћиро Бабовић и др Перо Перић. Пре уласка у салу, док је пацијент транспортован ка нашој болници, добили смо позив једног високог функционера из Рожаја. Казао је: "Овај момак мора да буде спасен. Ако умре, мука ће се направити", алудирао је тај човек на међунационалне проблеме који би могли настати смрћу младића. Добро се све завршило - препричавао је др Бакић пред својим сарадницима. - То је наш посао. Десило се да будем у болници још четири пута после тога када су примљени готово идентични случајеви повреде срца. Нажалост, један момак из Берана, који је убоден ножем у срце на дочеку Нове године, није преживео.

ДОБРИ УЧИТЕЉИ

БОЛНИЦА у Беранама је одувек била расадник врсних хирурга. Ми смо учили од др Бранка Зоговића, чијих савета се и даље сећам. Они млађи су учили од нас и постали су врхунски хирурзи и професори универзитета широм бивше СФРЈ. Овде не треба бринути за кадар, само га треба чувати и улагати у здравство - прича др Бакић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације