Избор кандидата за директора СИПА: Завршена процедура, Станићу нови мандат?

С. МИШЉЕНОВИЋ

06. 11. 2019. у 06:00

Избор кандидата за директора СИПА: Завршена процедура, Станићу нови мандат?

Седница Савета министара БиХ / Фото Савет министара БиХ

Мектић ће име доставити ове, а седница СМ следеће седмице

НАКОН што је Независни одбор Парламента БиХ утврдио ранг- листу кандидата за позицију директора Агенције за истраге и заштиту (СИПА), а где је на првом месту актуелни директор Перица Станић, на другом Дарко Ћулум, директор Полиције РС, и на трећем Жарко Лакета, полицијски службеник из Требиња, овај списак иде у руке Драгана Мектића, министра безбедности БиХ. Мектићева обавеза је да у наредних десет дана предложи једно име са списка за место директора СИПА и да га достави у Савет министара БиХ на потврђивање.

Незванично "Новости" сазнају да ће актуелни директор СИПА, Перица Станић бити избор министра безбедности БиХ.

Уколико министар безбедности БиХ у датом року не пошаље име кандидата у Савет министара, онда Независни одбор шаље усвојену листу са именима кандидата, који испуњавају услове у Савет министара БиХ на даље поступање.

Драган Мектић, министар безбедности БиХ, каже да ће већ ове седмице упутити име кандидата за директора СИПА у Савет министара БиХ.

Прочитајте још - ИЗБОР ДИРЕКТОРА АГЕНЦИЈЕ ЗА ИСТРАГУ И ЗАШТИТУ БИХ: Станић, Ћулум, Лакета и Зубац кандидати

- Очекујем да се одржи седница Савета министара већ наредне седмице на којој ће бити мој предлог за директора СИПА - каже Мектић.

Перица Станић, актуелни директор СИПА, кратко је рекао, за "Новости", да остаје при изјавама које је дао недавно након интервјуа са члановима Независног одбора.

- Ако будем поново изабран за директора биће ми част, а ако не будем, неће бити никаква трагедија. Мој живот није почео са именовањем на директорску позицију и неће завршити ако не будем именован - изјавио је тада Станић.

Иначе, добро обавештени извори упућени у ситуацију око избора директора СИПА, кажу, за "Новости", да се око именовања на ову функцију, а која припада Србима, не сме допустити да дође до свађе међу српским политичарима.

- Политичари из РС не смеју допустити да се деси ситуација да садашњи директор примера ради оде с функције, а да нови Србин није изабран. То би значило у пракси да челно место СИПА долази у руке Хрвата и Бошњака - кажу извори "Новости".

Они додају да највеће шансе за место директора СИПА има Перица Станић, јер је свој посао у досадашњем мандату обавио професионално и имао избалансиране ставове у раду на месту директора.

Иначе, заменик председавајућег Независног одбора Енес Обралија рекао је да је Станић освојио 96,25 бодова на интервјуу. Другопласирани директор Полиције РС Дарко Ћулум је освојио 80 бодова, док је полицијски службеник из Требиња Жарко Лакета као трећепласирани освојио 66,87 бодова.

На питање шта ће се десити с обзиром на чињеницу да Станићу истиче мандат ове седмице, Обралија је казао да се ништа спектакуларно неће десити и да Перица Станић наставља да обавља дужност директора СИПА.

- Ништа се не дешава и директор СИПА остаје на тој позицији у пуном мандату и не би смео напустити ту дужност док се не изабере нови. Ту дужност ће наставити јер није донета одлука о разрешењу - рекао је Обралија.

ЗВИЗДИЋ О ИЗБОРУ

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Савета министара у техничком мандату Денис Звиздић изјавио је да се избор директора СИПА неће наћи на следећој седници овог тела, која би требало да буде одржана почетком наредне седмице.

- Ми још немамо тај материјал, он није комплетиран и није достављен у процедуру Савету министара, тако да на следећој седници та тачка неће бити на дневном реду - рекао је Звиздић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације