ОКО чувеног пивског јунака, четобаше и харамбаше Драгојла Баја (Николића) Пивљанина о чијем јунаштву се и данас испредају приче и који се одавно настанио у народној епици, поделили су се његови племеници у Пиви који су намерили да му се одуже новим спомеником. Међутим, проблем је настао око локације - где да буде постављен? Две су опције - у Плужинама или у родним Рудиницама, недалеко од тог града, где већ постоји споменик који је подигнут средином осамдесетих година прошлог века, за који Пивљани кажу да није достојан јунака којег су опевали Петар Други Петровић Његош, краљ Никола I Петровић, а престоница Цетиње се одужила именом улице.

- Споменик у Рудиницама, са подигнутим рукама, симболично је претворио великог заштитника немоћних у жртву која тражи помоћ или јунака који се, на крају, предао. Бајо, за кога предаја у животу није постојала, капитулирао је пред нашим незнањем и неукусом и то после своје смрти - саопштили су из НВО "Огњиште Баја Пивљанина" када је ова прича започета.

У међувремену су из ове НВО оптужили Одбор за спровођење иницијативе за подизање споменика Бају Пивљанину да не слушају глас Пивљана и да конкурсе за идејно решење спомен- обележја, заједно са Општином Плужине, расписују, како тврде, незаконито.

- Две године смо вас позивали на дијалог, писали и опомињали да се тако не подиже споменик најзнаменитијој личности, јунаку који је обележио своје време и историју нашег народа у том времену, на локалном и регионалном плану. Да му треба подићи споменик највећег значаја, а дијалогом доћи до избора - родно место или општински центар. Понудили смо средства у већем износу од донаторових како би заједнички дошли до решења - истиче се у писму Скупштине и УО ове НВО, који остају чврсти при ставу да се великом јунаку морају одужити - статуом коњаника на постаменту.

Више од хиљаду Пивљана је потписало иницијативу да споменик буде у његовом родном крају. Први човек Општине Плужине Мијушко Бајагић сматра да Бајо Пивљанин заслужује да му се споменик подигне у центру Плужина.

ИЗОСТАВЉЕНИ ЧЛАНОВИ ПОРОДИЦЕ

У НВО "Огњиште Баја Пивљанина" подсећају да у Одбору за спровођење иницијативе за подизање споменика нема нико из породице Николић, "никога из породице Бајовић, никога из Бајовог родног места".

- На овај начин се не следе витешки принципи и дело најзнаменитијег пивског слободара. Или цените да тих хиљаду људи није дорасло вашем интелектуалном и политичком значају - поручују из НВО.