Снимак који је “сменио” министра: Оставка после скандала са рекетирањем у Будви (ВИДЕО)

В. К. - З. З.

01. 11. 2019. у 13:48

Снимак који је “сменио” министра: Оставка после скандала са рекетирањем у Будви (ВИДЕО)

Влада Црне Горе Фото Влада ЦГ

Павле Радуловић након објављеног снимка на грађевински инспектори наводно рекетирају инвеститора сишао са функције

СНИМАК на коме грађевински инспектори Зоран Бошковић и Владан Јуретић наводно рекетирају инвеститора Бошка Ненезића у Будви, тако што од њега узимају 5.000 евра од раније договорених 20.000, изазвао је земљотрес у Влади Црне Горе, па је само неколико сати касније Павле Радуловић, министар одрживог развоја и туризма, поднео оставку. Генерална директорка Директората за инспекцији надзор и лиценцирање у министарству Рина Иванчевић казала је да не намерава да се бави тим послом након што јој је истекло стања в. д.

- Не знам има ли грађанина Црне Горе који плаћа порез а да му синоћ није било тешко. Осећао сам се пораженим, и молим грађане да, чим се сретну са таквим понашањем, то одмах пријаве. Покушали смо да гонимо једног од двојице инспектора који се помињу, али нисмо у томе успели. Процесуирали смо неколико дисциплинских поступака, али против њих то нисмо успели, и због тога сам одлучио да поднесем оставку - саопштио је министар Радуловић, који је позвао све надлежне да испитају сваки навод, као и да свако поднесе део одговорности. - Одлука о подношењу оставке је лично моја, то је мој професионални однос према послу.

Радуловић је премијера Душка Марковића писаним путем обавестио о оставци.

- Ми смо још пре објављеног снимка покренули поступак, али је одговорност несумњива, јер су ти људи и даље радили као инспектори. Послали смо их на неко градилиште и они су реаговали тек након осам дана - додао је министар. - Нисам успео да искореним овакво понашање, није битно кад се десило. Јутрос сам покренуо нови поступак против ове двојице, након изношења материјалних доказа, и надам се да ће бити успешнији од претходних.

Сада већ бивши министар, подсетио је да су у Министарству знали да је инспектор Јуретић осуђиван због прекорачења овлашћења.

- Верујем у институције, као и да у инспекцијама раде честити људи. Истрага ће показати да ли је снимак аутентичан. Осетио сам моралну обавезу да први иступим - казао је Радуловић, позивајући Тужилаштво да испита сваки навод до детаља, додајући да им Министарство стоји на располагању. - Покушали смо једног од три инспектора из Будве да пребацимо у Подгорицу. Ја сам то успео, али он се жалио комисији која га је вратила у Будву, јер је он, наводно, навикао на ту средину.


Павле Радуловић


Будвански инвеститор Бошко Ненезић снимио је разговор са инспекторима, а објављен је у емисији "Начисто" ТВ Вијести. Његов адвокат Никола Каведић објаснио је да је његов клијент подмитио грађевинске инспекторе да би му дозволили да настави с радовима на објекту за који је имао уредну документацију, али му је пред крај радова истекла грађевинска дозвола. Тада је са инспекторима ступио у контакт јер су га обавестили да је градилиште затворено, након чега су се срели у једном бечићком ресторану, где је почело рекетирање.Прочитајте још:МАФИЈАШКИ ОБРАЧУН У БАРУ: Убијен Јован Клисић, рањен Велизар Гардашевић (ВИДЕО)


РЕАГОВАО ПРЕМИЈЕР

Црногорски премијер Душко Марковић обратио се Тужилачком савету дописом у вези са случајем корупције. Марковић је оценио да је упркос законитом, благовременом и савесном поступању полиције изостала ефикасна акција тужилаштва. Подсетио је да је након откривања "очигледног постојања корупције, као председник Владе затражио детаљну информацију о поступању Управе полиције у конкретном и другим предметима везаним за противзаконито поступање урбанистичко-грађевинских инспектора."

УСПЕСИ

Павле Радуловић је рекао да је задовољан што је у време његовог мандата Закон о планирању простора и изградњи објеката постао револуционаран у региону. Инспектори су практично сузбили дивљу градњу. Са 40 кривичних пријава обухваћено је око седамдесет људи због дивље градње.

МАФИЈАШКИ РАЗГОВОРИ

Пуномоћник Бошка Ненезића, адвокат Никола Каведић, тврди да је његов клијент малтретиран током исцрпљућих, односно, како је казао, мафијашких разговора са инспекторима. Рекао је да је снимак настао током јула 2018. , а да је случај пријављен полицији у мају ове године.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације