ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКАПРОТИВ Вуковараца Маријана Живковића, који је био оптужен да је разбијао ћириличне табле у том граду, обустављен је поступак јер је утврђено да је у том тренутку био неурачунљив.

Општинско државно тужилаштво тако је одустало од даљег поступка пре расправе која је требала да уследи у уторак.

”Општинско државно
тужилаштвоје поступак обуставило након проведеног новог психијатријског вештачења које је потврдило прво вештачење у овом случају, да је Маријан Живковић у време почињења дела био неурачунљив. Тиме је расправа постала беспредметна, а Маријан Живковић је слободан човек”, коментарисао је судску одлуку Живковићев адвокат Емил Митровски.

Реаговала је и хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић оценом да је то једина права одлука, а сам Живковић каже: ”Ја сам мали човек, али се нисам плашио ничега, а ево само могу плакати за мојим синовима. Али правда је победила, а и народ. Многи су ми рекли да се моле за мене и сам се молим. Само то могу рећи, хвала Богу, има га и правда је победила”.

Живковић је у јеку хајке на ћириличне табле чекићем их јавно разбијао, да би касније тврдио да ћирилице није било у Вуковару ни у Титовој Југославији, а да је сада неки желе да уведу ”нама у инат”. ”Сада од мене траже да се на суду изјасним јесам ли луд или паметан; ако сам луд желе ме стрпати у лудницу, ако сам паметан послаће ме у затвор”, говорио је уочи суђења.