БАРАНИН Јован Клисић (28) жртва је ватреног пира који се догодио у петак пре подне у центру Бара када су двојица засада непознатих нападача отворила рафалну паљбу испред ресторана "Савоја". Више метака погодило је Велизара Гардашевића из Бара, који је тешко рањен. У кошмарној драми повређен је и случајни пролазник В. Б. у чије возило је ударио један од актера немилог догађаја.

Тек што су изашли из ресторана, око 10.30, пред очима гостију који су седели на тераси угоститељског објекта и случајних пролазника, на Клисића и Гардашевића, двојица засада непознатих нападача отворила су рафалну паљбу. Са више хитаца погођени су и Клисић и Гардашевић. Гардашевић рањен пада на асфалт, а Клисић, иако рањен, седа у свој блиндирани "ауди" и креће за нападачима.

Током неколико десетина метара вожње губи контролу над возилом којим удара у аутомобиле који су били паркирани са обе стране коловоза тако да након ватрене паљбе настаје карамбол на улици.

Док лекар из оближње приватне здравствене установе покушава да заустави крварење Гардашевићу, Клисића извлаче из возила и обојицу превозе у Општу болницу Бар. Клисић је преминуо од последица рањавања, а Гардашевић је завршио на операционом столу.

- Пацијент има устрелну рану трбуха и груди, као и прострелну кроз десну натколеницу. Оперисан је. Налази се на одељењу интензивне неге. Тренутно стабилан - казао је директор Опште болнице Бар др Драгослав Томановић, хирург.

Полиција испред локала Фото Б. Дабић


Као мотив не искључује се наставак обрачуна криминалних кланова.

Начелник Центра безбедности Бар Веселин Маговчевић потврдио је да је у полицију приведено више лица на информативне разговоре.

- До сада никога нисмо задржали. Свакако биће изузет и прегледан видео-надзор са објеката испред којих се догодила пуцњава услед које је један човек преминуо, а један тешко рањен - казао је Маговчевић.

Службеници Управе полиције, у координацији са тужилаштвом, предузимају интензивне активности на расветљавању догађаја. У Бару су и службеници Специјалног полицијског тима.

И Гардашевић и Клисић имају досије и полицији су познати одраније. Последњи ватрени обрачун се догодио код ресторана "Савоја" испред којег је пре неколико година убијен из снајпера Муша Османагић, тадашњи власник угоститељског објекта. Према полицијским аналима, Османагић је био вођа једног од криминалних кланова из Бара. Јован Клисић важио је за једног од чланова његовог клана. Клисић је крајем августа пуштен из затвора у Спужу. Након што је пуштен на слободу, полиција је у неколико наврата позивала Клисића на информативни разговор, а претресали су и аутомобиле које користи. Међутим, нису пронашли ништа спорно код њега.


ЗАПАЉЕН АУТОМОБИЛ

ПЕТНАЕСТ минута након ватреног пира у центру града, у барском насељу Бјелиши изнад пруге пронађен је аутомобил марке "сеат", за који се сумња да је коришћен у данашњој пуцњави.ПОТЕНЦИЈАЛНА МЕТА

У АВГУСТУ је у ресторан "Савоја" упао наоружани мушкарац са маском на лицу. Није искључена могућност да је Велизар Гардашевић (на слици) и тада био мета. У том тренутку Гардашевић није био у ресторану.