Уз јаке мере обезбеђења, Саша Синђелић изручен у Загреб

С. ЂОКИЋ

30. 10. 2019. у 21:55

Уз јаке мере обезбеђења, Саша Синђелић изручен у Загреб

Саша Синђелић

Предат хрватским правосудним органима који га потражују због злочина почињеног у тој земљи током 2002.

УЗ јаке мере обезбеђења, јуче око 9 сати је српски држављанин Саша Синђелић (39) из екстрадиционог притвора у Спужу - прекограничног прелаза Дебели бријег - предат хрватским правосудним органима који га потражују због злочина почињеног у тој земљи током 2002.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -ПОТЕРА У ПОДГОРИЦИ: Бомбаш побегао из “марице”


Синђелић је, подсетимо, у Хрватској осуђен на 21 годину робије због убиства фармера Фотеса, када му је украо и трактор. У Црној Гори је ухапшен 1. јула, по међународној потерници Интерполове испоставе у Загребу, ради извршења правоснажне пресуде Жупанијског суда у Вуковару.

Исти човек је, иначе, био сведок сарадник у процесу против тринаесточлане групе која је осуђена на затворске казне због планирања терористичке акције на дан парламентарних избора у Црној Гори, 16. октобра 2016. Крајем фебруара 2018. је напустио земљу јер је, претходно, пред Вишим судом у Подгорици одговорио на чак 2.000 питања одбране, Тужилаштва и Суда. Али, 17. јуна се поново - овог пута илегално - обрео у Црној Гори, где се инспекторима из Одељења безбедности у Рожајама пожалио да му неко непрестано прети ликвидацијом.

Две седмице касније, 1. јула, Саша Синђелић је Министарству унутрашњих послова Црне Горе поднео захтев за добијање међународне заштите, али је он половном септембра одбијен. Потом су најпре Виши, а онда и Апелациони суд проценили да су испуњени услови за Синђелићево изручење Хрватској.

Коначну одлуку је 12. октобра донео министар правде Зоран Пажин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације