НИКО у Црној Гори не спроводи системски прогон функционера Демократског фронта, а у опису посла Владе није да решава међусобне односе и лична незадовољства - поручио је јуче премијер Душко Марковић током одговарања на питање лидера ДФ Андрије Мандића, у вези са радом Тужилаштва у којем, како тврде у поменутој партији, "владају Содома и Гомора".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -ТУЖИЛАШТВО ОДБАЦУЈЕ КРИТИКЕ: Ако је министар то изјавио, погрешио је!


Мандић је, наиме, у оквиру такозваног премијерског сата питао Марковића да ли Тужилаштво незаконитим обрачунавањем са опозиционим посланицима жели да скрене пажњу јавности са афера чији су они учесници, те да ли противуставно, незаконито и политичким разлозима подстакнуто деловање Специјалног и Врховног државног тужилаштва према Демократском фронту, а посебно најновија подметања Небојши Медојевићу, представљају само још један потез у низу тужилачке диктатуре коју Влада снажно подржава.

- СДТ подмеће доказе и злоупотребљава лажне сведоке-сараднике, злоупотребљава се ДНК да би се сачували људи из Тужилаштва, а када је Душко Кнежевић открио да плаћа људе у Тужилаштву, онда су узвратили проналажењем наводних нотеса и подметањима против Медојевића - навео је Мандић.

Премијер је на то узвратио ставом да Влада коју води нема луксуз да решава међусобне неспоразуме и лична незадовољства, већ се бави повећавањем плата у просвети и здравству, те обезбеђивањем наставка економског раста.

- Поштујем претпоставку невиности, како у случају тужилаца, тако и у случају вашег колеге Медојевића - нагласио је Марковић.

Посланица СНП Данијела Павићевић је јуче прекинула бојкот парламента како би премијера питала да ли ће нешто предузети због тога што, током његовог мандата, нису пронађени и процесуирани починиоци и налогодавци убиства њеног брата, главног и одговорног уредника дневног листа "Дан" Душка Јовановића. Занимало ју је и то да ли је министар правде Зоран Пажин оправдао Марковићево поверење - истичући и његову недавну изјаву да су "у случају истраге убиства Јовановића направљени пропусти који су условили нерешавање злочина". Питала је и за наводе да је лично он метком претио њеном брату.

- Све су то подвале и лажи. Ја сам се са вашим братом састајао више пута, и када се нисмо слагали, али не на мој позив, већ на његово инсистирање. И, то није било у кабинетима, него на јавним местима. Иако вас то не занима, са Душком сам се дружио, а када смо се политички разишли, одржавали смо здрав контакт - одговорио је премијер Марковић, апелујући на Државно тужилаштво да испита да ли су у истрази убиства Јовановића заиста почињени неки пропусти, те да се ако је то тачно покрене процес за утврђивање одговорности.

Андрија Мандић у Скупштини

НАПРЕДАК ИЛИ "НАПРЕДАК"

Представник СДП Рашко је питао премијера зашто је Влада одбила предлог његове странке за смањење оптерећења на зараде, односно укидање кризног пореза - посебно с обзиром на наводни економски напредак...

- Данас нема релевантне међународне и домаће адресе која не поштује оно што је Црна Гора досад урадила. Спроводимо квалитетне економске политике и препозната смо инвестициона дестинација. Нико не може да спори црногорски економски раст - истакао је премијер.