ИЗЈАВА председника Владе Црне Горе Душка Марковића да ће држава "силом закона довести познанији права све у Црној Гори, па и Митрополију црногорско-приморску", а посебно речи "да за један дан и ноћ" могу уклонити крстионицу на Михољској превлаци и цркву на Румији, још више је направила јаз између актуелне власти и једине канонске православне цркве у Црној Гори.

И то у часу када се чинило да "две стране" у мирнијем тону воде дијалог о кључном питању - Закону о слободи вероисповести.

Из Митрополије су реаговали, додајући да је Марковићева изјава дошла као "честитка" за славу Светог Петра Цетињског, утемељивача црногорског законодавства.

- Чудна је, међутим, његова тврдња да Црква као установа која је утемељила све европске законе, па и црногорске, "не поштује ниједан закон" - саопштили су из Митрополије црногорско-приморске. - Не сумњамо да власт може "за један дан и једну ноћ" срушити цркву Бога Љубави на Румији и крстионицу на Михољској превлаци. Додуше, сумњамо да може за тако кратко време то урадити са око седам стотина храмова у Црној Гори, обновљених од Цркве, међу којима и храмове Светог васкрсења у Подгорици и Светог Јована Владимира у Бару.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Црногорски премијер запретио српској цркви: Силом закона довешћемо познанији права све у Црној Гори, па и Амфилохија

Оно пак што смо очекивали од председника за славу, наводи се даље у реаговању, није рушење обновљеног храма Свете тројице на Румији, него дозвола за обнову храма Светог Петра Цетињског на Ловћену, срушеног од његових претходника и повратак у ту цркву Петра Другог Ловћенског Тајновидца, као и обнова храма Светих архангела на Михољској превлаци.

Душко Марковић

- Што се тиче дијалога о предлогу закона о слободи вероисповести, сва јавност Црне Горе и Европе види и знаде да га Црква непрекидно подстиче и тражи противећи се не закону него његовом насилном наметању, тражећи реституцију раније отете имовине и противећи се отимању њених храмова, грађених до 1918. године, предвиђеном предлогом закона - кажу из Митрополије. - Припрема ли се то власт која је последњих тридесет година допринела разарању и пљачки стотина предузећа, да опљачка и отме и храмове Цркве Божије да би стварала своју безбожну партијску "цркву"?

Горан Даниловић, посланик Уједињене Црне Горе, каже за "Новости", да ниједна институција у Црној Гори није кроз историју поднела толику жртву као што је Митрополија црногорско-приморска и њене помесне епархије.

- Они су своју борбу против фашизма и комунизма скупо платили - поручује Даниловић. - Црна Гора би требало да буде поносна на своју Православну цркву, поносна на своје свештенство које је, шта год мислили, увек било боље од народа. Нарочито би то требало да зна Марковић.

Митрополит Амфилохије

ВЕЛИКА САМООБМАНА

- ИЗЈАВА премијера Марковића сведочи о одсуству страха Божијега у њему, страха од Бога. Ко се Бога не боји очекује да се они од којих се, на крилима свог друштвеног положаја, осећа јачим боје од њега. То је велика самообмана, која може бити трагична. Као што је била трагична онима који су порушили цркву на Ловћену 1972. године, онима који су бацали каменице по Цетињском манастиру 1991. Црква може да пострада, али нико је није надвладао - каже за "Новости" барски парох Јован Пламенац.


АМФИЛОХИЈЕ СА РУСКИМ АМБАСАДОРОМ

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије примио је Владислава Владиславовича Масленикова, амбасадора Руске Федерације у Црној Гори, који је недавно ступио на ову дужност. Како саопштавају из Митрополије, они су разговарали о предлогу Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, изразили наду да неће бити усмерен ни против једне верске заједнице, већ да ће бити у складу са међународним правом и нормама.