Европски суд за људска права у Стразбуру донео је пресуду по тужби Мостарке Ирме Баралије против државе Босне и Херцеговине због неодржавања избора у овом граду већ деценију.

Локални избори у Мостару су последњи пут одржани 2008 године, а градом од 2012. управља градоначелник Љубо Бешлић. Европски суд за људска права у Стразбуру одлучио је да БиХ мора да измени закон како би се омогућило одржавање демократских избора у Мостару.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Попис у Северној Македонији поново одложен због избора

У пресуди, која је донета у вези са тужбом коју је против БиХ поднела Баралија, наводи се да је суд једногласно одлучио да је дошло до кршења Европске конвенције за људска права, који се односи на општу забрану дискриминације. Случај се тицао правне празнине услед које је подносиоцу тужбе онемогућено да гласа или буде један од кандидата на локалним изборима у Мостару.

Ирма Баралија је изјавила поводом пресуде да сада Уставни суд БиХ има право да наметне привремено решење уколико БиХ за шест месеци не нађе начин за одржавање демократских избора у Мостару.

Фото Аваз - Ирма Баралија са пресудом из Стразбура

- Десило се нешто што нисмо очекивали, рекла је Баралија, које је председник Градског одбора политичке партије Наша странка у Мостару.

Она је констатовала да то значи враћање демократије и избора у Мостар наредне године.

- У овој пресуди је назначено да Уставни суд преузме на себе и да пресече, рекла је Баралија и напоменула да је ова пресуда порука да правда постоји.

Према њеним речима, људи који су у протеклом периоду самовољно доносили одлуке мораће да одговарају.

- Жеље људи у мом граду не разликују се од жеља људи у другим градовима, рекла је Баралија.

Она је истакла да жели да грађани Мостара буду укључени у доношење одлука, те да Мостарцима не треба никакво посебно решење које већ не постоји на територији БиХ.

Проблем код одржавања избора у Мостару је настао јер се ХДЗ БиХ и СДА нису могли да се договоре о начину бирања градских власти. Бошњаци су тражили јединствено градску власт а Хрвати се нису желели одрећи свога дела града.ФОТО АВАЗ Мостар панорама