Комшић: Хрватска да покаже спремност на компромис

Танјуг

уторак, 29. 10. 2019. у 00:23

Комшић: Хрватска да покаже спремност на компромис

Фото Танјуг / АП

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић каже да сва отворена питања са Хрватском треба решавати у пакету и позива Загреб да покаже спремност на компромис
Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић каже да сва отворена питања са Хрватском треба решавати у пакету и позива Загреб да покаже спремност на компромис.

"Ако тога не буде, има и других механизама. Правних пре свега", рекао је Комшић у интервјуу за босански сајт Klix.

Он је додао да отворена питања у односима две земље отерећују њихове односе још од осамостаљења.

"Били су присутни и још када нисам би у Председништву. Кажем то јер се често иде са спином да ти проблеми имају веже са мојим избором, што је потпуна бесмислица. У прошлом сазиву су гурани под тепих. Оног тренутка кад смо на њих указали, речено је да нарушавамо односе", рекао је Комшић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Komšić: Za mene je Kosovo nezavisna država; Dačić: Provocira, a nije ni stupio na dužnost

Председавајући Председништва БиХ, међутим, напомиње да неће пристати на логику да је ћутање о томе израз добрих односа.

"Сматрам да морамо покушати спасити што се може у том смислу, али исто тако са стране Хрватске, која нам је, како кажу њени лидери, највећи могући пријатељ, мора постојати спремност на компромисе", рекао је Комшић.

На питање зашто још нема власти у БиХ и ко је већи кривац за то, ХДЗ или СДА, Комшић је констатовао да је популарно говорити да су сви исто криви.

"Међутим, бићу непопуларан па рећи да је ХДЗ више крив, јер оно што они траже је немогуће на следећем нивоу, исто као кад би за формирање Савета министара СДА условљавала СНСД укидањем РС-а или у обрнутом смеру да Бошњаци из ентитета РС престану са причом о геноциду уколико се жели формирање Савета министара", рекао је Комшић.

Он је оценио да је то немогуће.

"Траке на рукама гласача, те посебна бирачка кутија за Хрвате те бирачка кутија за Бошњаке, Србе и остале у ФБиХ, нису могуће. Ако то још некоме треба посебно објашњавати, онда тај неко има озбиљан проблем са самим собом", сматра Комшић.

Коментари (3)

буки

29.10.2019. 13:41

Је л опомену неко из ЕУ Колиндицу, што у хвалоспеву о лепој њеној, обухвати и део БиХ? То онако успут, а што се тиче Комшића, мора да је поскидао сва огледала по кући, како не би морао себе да гледа у очи. За ове друге ће он лако, увежбан је тај.