Хрватска пред превременим изборима: Штрајкачи руше владу?

Ј. КЕРБЛЕР

29. 10. 2019. у 08:30

Хрватска пред превременим изборима: Штрајкачи руше владу?

Фото АП

Наставници и професори у основним и средњим школама штрајкују, а протест сада најављују и полицајци

ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ТАЛАС штрајкова у Хрватској прети влади и премијеру Андреју Пленковићу (на слици) и то у тренутку када је преостало само неколико месеци пре него што Загреб преузме председавање Европском унијом, док се на домаћем плану помиње и могућност превремених парламентарних избора.

Наставници и професори у основним и средњим школама и даље штрајкују, коалициони партнер ХДЗ-а Хрватска народна странка поручује премијеру да ће напустити коалицију ако се не нађу паре за веће плате запосленима у школама, протест сада најављују и полицајци, незадовољне су и медицинске сестре.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Ој хрватска мати, Србе ћемо клати": Улица у Задру ишарана усташким симболом и претећом поруком (ФОТО)


Влада је дала понуду која укључује повећање плата за шест одсто свим запосленима којима плате даје држава, али наставници и професори траже веће коефицијенте који би их изједначили са другима из државне службе. Пленковић на то не пристаје и сада је озбиљно нарушено доношење буџета за наредну годину ако посланици из садашње коалиције не дигну руку за то.

Последњих дана траје и препуцавање и изношење разних бројки о стандарду запослених у школама и њиховим синдикатима, па се тако зна да наставници имају у просеку плате од 800 до 1.000 евра, професори нешто веће, а лидери синдиката 2.300 евра.

- То је готово као моја премијерска плата - реаговао је Пленковић, који не одбацује и идеју превремених избора ако се ситуација још више закомпликује.

Више плате ускоро би могли да затраже и многи други којима их држава исплаћује, што би могло да атвори општи хаос и потпуно онемогући доношење буџета. Нису проблем основице, већ фамозни коефицијенти који некима знатно повећавају плате, па административно особље на најједноставнијим пословима заради више од висококвалификованих медицинских сестара. Држава и ова влада ту наслеђену нелогичност нису исправљали, па им је сада рачун дошао на наплату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

буки

29.10.2019. 10:44

Они годинама у ЕУ и још нису изједначили коефицијенте у државном сектору, па чему онда наши просветари да се надају? И даље ће дактилограф (не знам како се то сад зове) у ЕПС-у имати већу плату од лекара и учитеља.