"СВЕ, све, али занат" - руководио се овом народном пословицом Голуб Кековић из Сутомора који је мотивисао децу, кћерку и сина, да науче вештине израде предмета за домаћинство од дрвета. Кековићима је омиљени материјал маслиново дрво од кога израђују предмете и за практичну употребу и за декорацију - чаше, аване, даске, свећњаке, сувенире".

Да би се од сировине добио финални производ потребно је од неколико сати, неколико дана или чак пола месеца, у зависности о колико захтевном предмету је реч.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови еколошки инцидент на Лиму: Реком плови црна мрља


- Израђујем ручно предмете од маслиновог дрвета. Маслиново дрво има лепоту у текстури. Тачно је да је то врста дрвета које је тврдо, крто и садржи одређени проценат масноће, те приликом обраде ослобађа микропрашину од које се тешко може заштитити. Али, кад се види текстура дрвета, на све мане маслиновог дрвета се заборави. Заиста је текстура фантастична и ни уметници не могу насликати што маслина може - објашњава Голуб, додајући да се током обраде могу појавити пукотине које су настале ко зна када.

- На приморју су јаки ветрови и они дрво савијају те пуца по ткиву, али и зараста. Током обраде кад се наиђе на те пукотине, "ожиљке", они се морају одстранити и од комада се прави предмет за који проценим да је погодан - прича Голуб.

Међу многобројним предметима које је ручно направио, посебно је поносан на сталак за боце јер је успео да га приведе намени од маслиновог дрвета које је старо око 500 година.

- Сталажу за боце од маслиновог дрвета направио сам од дела пања који сам добио. Размишљао сам шта да урадим. Најприхватљивије је било да направим сталажу за боце јер је пањ имао седам природних отвора које сам обликовао. Стари пањ сам добио од једног маслинара из Старог Бара. Рекао ми је да то делић великог пања који је некада постојао. Труда је требало да би се пањ привео садашањој намени. Направио сам наслон - каже Голуб.

Предмети за домаћинство


Маслиново дрво је материјал од кога породица Кековић десет година израђује предмете за домаћинство.

Старим, сувим деловима крошње маслина и пањевима продужава се живот израдом предмета за употребну, или украсну намену. Предмети се не лакирају, већ се за њихову заштиту користи маслиново уље којим се премажу предмети.


ИЗВОР ПРИХОДА

ГОЛУБ Кековић мотивисао је децу да науче вештине израде предмета од маслиновог дрвета. Кћерка и син су "опремљени" и машинама, док отац користи простије алате - чекић, длета, бушилицу, тестеру.

- Радимо породично, а од овог посла можемо да зарадимо солидну месечну плату. Ако буде више туриста, продужи се сезона, биће и боља зарада - каже Голуб.