Мађарски и словеначки премијери Виктор Орбан и Марјан Шарец затражили су данас од Европске уније да убрза преговоре о чланству са Србијом.

У разговору у Будимпешти, Орбан је нагласио да "део Балкана који је и даље ван ЕУ не може да буде умирен и стабилизован без развоја Србије", преноси АП.

Словеначка агенција СТА наводи да су се Орбан и Шарец дали подршку наставку преговора са Србијом, за коју су нагласили да је важан фактор на Западном Балкану.

Том приликом, Орбан је неколико пута поновио да је проширење ЕУ геополитичко питање и упозорио на негативне пошледице заустављања овог процеса.

Шарец је рекао да би ЕУ требало да тежи томе да продуби односе са Србијом, оценивши да је у интересу свих стабилан Западни Балкан, преноси МТИ.

Њих двојица су изразили, наводи АП, и разочарање одлуком ЕУ да не одобри покретање приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

Орбан и Шарец су казали и да је потребна помоћ како би се смањила миграција у Европи, тако што ће се повећати помоћ регионима из којих мигранти долазе.

Орбан је приметио да се тренутно 96.000 миграната креће између Турске и Мађарске и да користе тзв. Балканску руту на путу ка западноевропским земљама.

Упитан да прокоментарише жељу Хрватске да се придружи Шенген зони, Орбан је рекао да Мађарска подржава тежње за интеграцијом свих својих суседа, али је истакао да Мађарска има "специјалне интересе" у вези с мађарско-хрватском границом.

Он је додао да Будимпешта тражи писани споразум с Хрватском да, ако се Мађарска суочи за значајним приливом миграната из тог смера, онда би могла да поново успостави административне, али и физичке мере за контролу границе дуж границе са Хрватском.

ОРБАН:У СЛУЧАЈУ ПРИТИСКА, ЈЕДИНИЦЕ В4 НА ГРАНИЦИ СА СРБИЈОМ

У оквиру Вишеградске групе, постоји договор да Чешка, Пољска и Словачка пошаљу патролне јединице на границу Србије и Мађарске, ако се нагло повећа миграциони притисак на Мађарску, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан.

Орбан је у Будимпешти, након састанка са словеначким премијером Марјаном Шарецом, истакао да тренутно 96.000 миграната користи такозвану балканску руту на путу ка западној Европи и оценио да је немогуће рећи да ли ће покушати да дођу до Мађарске или Словеније преко Хрватске.

Како преноси МТИ, Орбан је рекао да су Мађарска и Словенија веома добро свесне шта значе миграција и нелегални преласци граница.

"Обојица знамо шта значи када масе покушају да пређу наше границе и нелегално прођу кроз наше земље. Знамо како је када не долазе код нас, већ само желе да прођу и знамо како је када закон, национални интереси и хуманост у руковању стварима на исправан начин у сукобу једни са другим", рекао је Орбан.

Он је додао да Мађарска веома саосећа са напорима Словеније да брани своје границе и најавио да две земље планирају да заједно упуте медицинску опрему Африци.

Шарец је оценио да су билатерални односи две земље изузетно снажни у обастима економије и туризма, додајући да је са Орбаном махом разговарао о продубљењу економске сарадње.

Он је додао да две земље стално разговарају и да желе да интензивирају билатералне односе и истакао значај да Словенија има суседа, "који нас разуме и поштује".

Када је реч о миграцијама, Шарец сматра да је најбоље решење да се побољшају услови живљења у земљама порекла миграната као и да се спречи да они напуштају своју отаџбину.

Он је позвао ЕУ да осмисли заједничку политику по том питању.