СКОПЉЕ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Евроинтеграције - пуноправним чланство у Европску унију (ЕУ) за земље Западног Балкана немају алтернативе и то би требало потврдити регионалним Самитом на коме би се одбациле идеје о могућим другим солуцијама, објавио је председник Републике Северне Македоније (РСМ) Стево Пендаровски у Тирани, за време посете Албанији.

Пендаровски је, према пренетим информацијама из Тиране, оценио да је његов сусрет са председником Албаније Илиром Метом у ванредним околностима и условима, после одлуке Брисела о поновном одлагању одређивања датума приступних преговора Албанији и РСМ за чланство у ЕУ. Указао је да упркос томе за две суседне земље „једини пут је чланство у ЕУ, а свака друга идеја је неприхватљива“.

На сусрету са Метом, како је прецизирано, Пендаровски је предложио да земље Западног Балкана одрже ванрeдни самит на коме би се говорио о проширењу ЕУ и добросуседским односима, одбацивањем свих алтернатива евроинтеграција.

Уколико буде постигнута сагласност од том предлогу, Пендаровски је предложио да домаћин самита буде Северна Македонија.

У условима политичког кризног сучељавања ставова пред априлске превремене изборе у РСМ, као дирекне последице одлуке Брисела да земљу и после 14 година стажа у кандидатском статусу, остави без датума почетка приступниг преговора за чланство у ЕУ, евроинтеграције остају као незамењив стратешки циљ за све странке.

Премијер Владе РСМ и лидер владајућих социјалдемократа (СДСМ) Зоран Заев у суботу је поновио да ова земља нема другу алтернативу изузев уласка у европску породицу развијених као пуноправна чланица. Нада се да ће, до мајског Самита ЕУ у Загребу европски лидери, како је оценио, кориговати велику неправду и историјску грешку одлагањем одлуке о почетку пристапних преговора.

НЕ „СТРАТЕШКОМ ПАРТНЕРСТВУ“

Иза француске блокаде одлуке за додељивање датума почетка приступних преговора за чланство у ЕУ Албанији и Северној Македонији, у контексту реформи процеса проширења, „откривене“ су „све гласније“ алтернативне идеје. Земљама кандидатима, уместо евроингеграција да се понуди - стратешко партнерство. Таква солуција није озваничена, али је, према западним дипломатским изворима - „на столу“.

– Остаје нам да радимо. А, када ЕУ одлучи нека нам то каже. Ми друге алтернативе изузев ЕУ - немамо, изјавио је Зоран Заев.