У Великој Кладуши влада алармантна ситуација због великог броја миграната који се налазе на том подручју, који су оболели од разних заразних болести, а полиција истовремено забрањује хуманитарној организацији Лекари без граница да лечи оболеле, преноси Klix.ba.

Портал наводи да би, с обзиром на број пацијената оболелих од шуге ускоро требало да буде проглашена епидемија.

Директорка Дома здравља Велика Кладуша Евреса Окановић каже за Klix.ba да је то подручје на већем удару од Бихаћа због тога што су окружени граничним прелазима куда мигранти покушавају да дођу до Европе, али су уједно и заборављени од свих.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВИШКОВИЋ О МИГРАНТСКОЈ КРИЗИ: МУП Српске може да исконтролише ситуацију

"Министарство здравства УСК нам покушава да помогне, али имамо велико неразумевање локалне заједнице и полиције. Ми имамо један тим који пружа здравствену заштиту у Миралу у којем се налази више од 1.000 миграната. Тим иде три пута недељно по четири сата и омогућава колико-толико здравствену заштиту, али проблем је што мигранти који су ван Мирала и спавају по ливадама, шумама и туђим кућама немају адекватну заштиту", казала је Окановић.

Истиче да се ситуација отима контроли и да постоји опасност по здравље за домицилно становништво с обзиром на то да велики број миграната има шугу, затим АИДС, хепатитис, туберклозу, а забележена су и два случаја маларије.

Klix.ba наводи да је већ месец дана забрањен рад Лекарима без граница који имају уредно одобрење надлежних институција за рад, а који су значили огромну помоћ и подршку лекарима и здравственим радницима у Великој Кладуши јер су пружали здравствену заштиту и нерегистрованим мигрантима.

Окановић каже да су полицајци добили наредбу од начелника Четврте полицијске управе Зехрудина Буљића да онемогуће рад Лекарима без граница и да их протерају.

"Он је рекао да за њега ван нема миграната, да не постоји прихватни центар. Није свестан са чиме се све боримо. Лекари без граница пружају комплетну здравствену заштиту, а ми им дајемо само тим да то употпуни. Ово је злочин, да се човеку онемогућава здравствена заштита и право на живот", истакла је Окановић.

Она наводи да је било сукоба у Хитној помоћи када су лекари одлучили да прегледају мигранте пре домаћег становништва.

Поставила је питање због чега је прошле године дозвољен рад Лекарима без граница које је тада чак чувала полиција, а сада их ти исти полицајци терају.

У Миралу се налази око 1.400 миграната који су регистровани.

Тачан број миграната који нису регистровани није познат.

Према последњим информацијама Оперативне групе за питање миграција УСК, на источним границама имају око 1.000 регистрованих улазака и око 1.300 нерегистрованих улазака дневно.