Ивона Милиновић, одборница у Градском већу Ријеке, из редова владајућег ХДЗ-а, и председница Одбора за националне мањине Града Ријеке, поднела је неопозиву оставку на то место након низа скандалозних изјава на рачун српске националне мањине.

Објављујући шовинистичке и дискриминаторне ставове на свом фејсбук профилу, ширећи лажне вести о српском криминалном подземљу у Ријеци и изјашњавајући се о случају Шкаламера - Арсић, Ивона Милиновић је пажњу шире јавности скренула крајем септембра гостујући у емисији 'Podcast Velebit' када је изјавила:

"Ако ћемо баш бити безобразни, људи требају знати да у Ријеци има 6,5 посто Срба. Нама не требају никакве врбе. Можда по неким селима у Далмацији где их има 30, 40 посто."

Након што се ријечки ХДЗ оградио од расистичке изјаве њихове колегице, Милиновић се извинила, али не и пред Градским већем Града Ријеке, пишу загребачки портал "Новости".

Прочитајте још - "Не требају Ријеци врбе, можда селима у Далмацији" (ВИДЕО)

Миле Опачић, градски одборник из СДС С и члан Одбора за националне мањине Града Ријеке, казао је да је већина чланова Одбора одлучила да опструише заказану седницу, јер им је испод части да дискутиују о скандалозним изјавама председнице.

Иначе, на челу овог Одбора од његовог конституирања увек се налази неко из ХДЗ-а - таква је расподела унутар Градског већа - а Опачић тврди да досад никад није било проблема с председницима.

Према његовим речима, Милиновић је своју функцију у Одбору користила како би контрирала СДП-у и, како каже, није могла да се суздржи од истицања свог политичког и идеолошког опредељења.

У свом завршном обраћању, Милиновић је истакла да је поносна на рад Одбора јер су за време њеног мандата успели након више од десет година да повећају средства за рад националних мањина за 50 посто.

Опачић, пак, каже да то није њена заслуга јер би мањинци и без обзира на Одбор тај предлог дали на изгласавање Градском већу.

Нови председник или председница Одбора за националне мањине Града Ријеке тражиће се поново из редова ријечког ХДЗ-а, а Опачић је уверен да ће сваки ХДЗ-овац ту функцију обављати и боље и професионално.

" Једино што очекујемо од ње јесте извињење у Градском већу, да устане и да се извини свима због дегутантних изјава, јер ипак је положила заклетву да ће свој посао радити часно. Поштовање према мањинама се не може купити новцем, него здравим односом и исправним деловањем", закључио је Миле Опачић.