У НАСТАВКУ акције "Тебра" припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) запленили су пола тоне марихуане сканк која је откривена у месту Габела Поље код Чапљине.

Портпарол СИПА Лука Миладиновић каже да је у току потрага за двојицом осумњичених који се доводе у везу са заплењеном дрогом. Према незваничним информацијама они су, пре упада СИПА, побегли с два возила. Полиција је због тога блокирала све путне правце у Херцеговини.

- За осумњиченима се трага и у току је претрес стамбеног и помоћног објекта, као и возила које су осумњичени користили.

У једној гаражи откривено је више стотина килограма марихуане сканк, оружје и већи износ новца - рекао је Миладиновић.

Акција "Тебра" спроводи се по налогу Суда и Тужилаштва БиХ, а у сарадњи с хрватским истражним органима, с циљем откривања међународне групе кријумчара дроге.

- Сумња се да је дрога из Албаније, преко Црне Горе, долазила у БиХ ради даљег кријумчарења у Хрватску и земље Европске уније. Вредност заплењене дроге на европском нарко-тржишту достиже износ од преко два милиона евра - рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"Тебра" хапси и претреса по Херцеговини

Истражиоци верују да је гаража, у којој је дрога откривена, служила као "штек" у коме је сканк складиштен док се не организује његов илегални превоз у ЕУ. Иначе, у тој гаражи, која је дуже време била под полицијском присмотром, раније се налазила ауто-механичарска радња, па је део дроге био скривен у такозваном каналу.

- Откривање локације, на којој је дрога пронађена, резултат је ранијих истражних активности - рекао је Грубешић.

У овкиру акије "Тебра" у јулу су у БиХ ухапшене две особе и заплењено је више стотина килограма марихуане, док се у Хрватској под истрагом налазе 23 особе из Загреба и са Раба.

ЗАПЛЕЊЕНА ДВА БРОДА

У ПРВОМ делу акције хрватска полиција је запленила 6,3 килограма марихуане, разно оружје и новац. Привремено су заплењени аутомобили "мерцедес С класе", "порше кајен", БМВ 7, као и два брода.