Словенија по трећи пут кочи Хрвате: Најављују блокаду уласка у Шенген

Ј. Керблер

23. 10. 2019. у 21:59

Словенија по трећи пут кочи Хрвате: Најављују блокаду уласка у Шенген

Фото АП

Загреб прошао технички део за улазак у Шенген, политички тек предстоји. Блокада Љубљане ако комшије не прихвате пресуду о граници

ЗАГРЕБ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ДАН пошто је Европска комисија дала Хрватској "зелено светло" за улазак у шенгенску зону, у Загребу је комесар за унутрашње послове ЕУ Димитрис Аврамопулос позвао све државе уједињене Европе да се сагласе о уласку Хрватске. Потврда да је извршен технички део посла само је почетак пута за хрватско пуноправно чланство у Шенгену, јер Бугарска и Румунија већ пуних осам година чекају, иако су технички део успешно обавиле.

Прочитајте још: Хрватска добила зелено светло за улазак у Шенген

Љубљана се поново, по трећи пут откако је Хрватска кренула на европски пут, показала као највећа препрека Загребу. До последњег тренутка готово сви из словеначке политике лобирали су против Хрватске и тражили да се одлука пренесе на нову комисију, али то се није догодило.

Прочитајте још: Шарец: О спремности Хрватске за Шенген да одлучи нова ЕК

Сада Словенци отворено најављују блокаду која би требала да уследи ако Хрватска не прихвати пресуду арбитраже о граници. Из Словеније поново долазе тешке речи према комшијама, што по ко зна који пут показују да су земље региона једна другој највећи непријатељи и кочничари. И словеначки премијер Марјан Шарец је одлуку Европске комисије да пропусти Хрватску оценио као политичку, а Љубљана тврди да је то још један доказ да је Европа недоследна.

Без обзира на словеначке ставове, остаје отворено питање када ће грађани Хрватске путовати по Европи без пасоша и граничних контрола према земљама ЕУ. Сигурно је само то да Хрватска неће ући у "шенген" за време председавања Европском унијом, које почиње 1. јануара. Али је исто тако сигурно да ће наставити са лобирањем како би добила што већу подршку. Када се зна да су Американци два пута у прошлости упутили пацке Љубљани након којих је Словенија престала са блокадом хрватских преговора са ЕУ и блокадом уласка у НАТО, није искључен сценариј по којем ће Вашингтон опет дисциплиновати Словенију.

За хрватске грађане након шест година чланства у ЕУ нема много помака, јер и даље мора да пролазе граничне контроле, а не користе ни евро. У међувремену су модернизоване полицијске снаге за контролу источних и јужних граница, а посебна се пажња посвећује граници Хрватске и БиХ. Загреб је упозорио ЕУ да треба "балканској рути" посветити много више пажње. Ових дана многи стрепе да ће кренути нови талас миграната и то баш преко БиХ према Хрватској и Европи.

ВЕТО У НАЈАВИ

ИЗ Љубљане стижу вести да није искључен ни словеначки вето за улазак Хрватске у Шенген. Оно што је у овом тренутку извесно је да Загреб сигурно неће прихватити одлуку арбитражног суда око границе, па ће се сукоб комшија наставити и даље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Ј*би, не вади.

23.10.2019. 22:50

Полако ми ови словенци постају симпатични......

Zar Zlovenci

24.10.2019. 09:16

@Ј*би, не вади. - koji su glavni krivci za sve što se dogodilo na ovim prostorima? A, izvukli su se tako jeftino...

буки

24.10.2019. 08:47

Нема шансе да Немци не обезбеде Шенген најоданијем Хитлеровом савезнику на Балкану у оба светска рата. То су само наивни Срби веровали како је рат завршен, јер он перфидним средствима траје и данас.