Како се примиче 15. новембар, рок до када Одбор за израду изборног законодавства треба да створи услове за фер и слободне парламентарне изборе идуће године, све је мање наде да ће се две супротстављене стране - власт и опозиција, усагласити око кључних питања. Одбијањем ДПС-а за формирање техничке владе, што је у једном тренутку било кључно око чега се посвађана опозиција сабрала, само је продубило њихове разлике. Политички аналитичари у Црној Гори прогнозирају да ће се опозиционе партије сада наћи пред дилемом - да ли да учествују на наредним изборима, у складу са важећим прописима, или ће уследити бојкот, што ће опет за њих бити посао од ризика.

Миодраг Вуковић (ДПС), члан Одбора за израду изборног законодавства, каже за "Новости" да је владајућа већина у ову причу ушла верујући да ће се посао завршити онако како се од њих очекује.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДПС одбио техничку владу: Мило рекао - не!

- Ту мислим на побољшање нормативне основе изборног процеса, да учинимо законска решења квалитетнијим у складу са препорукама ОЕБС-а и ОДИХР-а после избора 2016. и председничких - 2018. године. У тај посао кренули смо 2017, али смо имали комплетан бојкот опозиције, па су се након тога једни по једни враћали у Скупштину Црне Горе и укључивали у рад одбора. За годину дана смо завршили све законске измене, усвојили их у парламенту, осим оних за које треба да гласа двотрећинска већина и зато смо добили позитивне оцене ОЕБС-а и ОДИХР-а - каже Вуковић, оцењујући да у опозицији влада својеврсно вашариште.

Наш саговорник поручује да је ДПС са коалиционим партнерима спреман да води дијалог и око оних законских решења која нуди опозиција.

- Тешко је размишљати њиховом главом. И даље међу њима трају неспоразуми, необични захтеви, уцене. Што се нас тиче ми се спремамо за парламентарне изборе наредне године. Све што чинимо радимо заједно са институцијама међународне заједнице. Њихова последња порука је да сви политички парламентарни чиниоци треба да се врате у скупштинске клупе, државне институције, Одбор за изборно законодавство, што опозиција не прихвата - додаје Вуковић.

Представници Демократске Црне Горе Момо Копривица и Данило Шарановић предложили су одбору увођење нових гласачких листића, казни за злоупотребу државних ресурса, увођење назива за све улице у Црној Гори, чишћење бирачких спискова од фантомских бирача, укидање донација физичких лица политичким партијама и увођење обавезе да изборна листа мора обезбедити потписе најмање 0,5 одсто од укупног броја бирача...

Демократски фронт је напустио рад у одбору због, како су саопштили, "тајних договора ДПС-а и Демократске Црне Горе".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Положен камен темељац за хотел Дурмитор (ФОТО)

ВЕЋ ВИЂЕНО

Миодраг Вуковић сматра да је прича опозиције о формирању техничке владе без икаквог основа.

- Са опозицијом имамо искуство из 2016. године, када смо им дали најјачих пет министарстава. Тада је добар део ДПС-а био изненађен потезом свог председника да опозицији понуди "по дубини" пет министарстава и омогућио им да открију лоповлуке које врши актуелна власт. И шта је било? Ништа - подсећа Вуковић.