Договор синдиката и министарства: Просветарима у ЦГ веће зараде догодине

И. Д. С.

24. 10. 2019. у 06:46

Договор синдиката и министарства: Просветарима у ЦГ веће зараде догодине

Фото Министарство просвете

Синдикат просвете и ресорноминистарство су постигли договор о платама, али ће коначну реч имати Влада. Теме биле и јубиларне награде, трошкови превоза...

Представници Министарства просвете и Синдиката просвете постигли су у среду договор да се просветарима зараде повећају наредне године и то девет одсто, а 2021. године још три одсто на већ увећану зараду из 2020. године, односно преко 13 одсто кумулативно до почетка 2021. Ипак, последњу реч за повећање плата имаће Влада.

На главном одбору Синдиката просвете, на челу са председником Синдиката Звонком Павићевићем и министром Шеховићем, било је речи и о повећању издвајања Владе за стамбене потребе просветара и то кроз задругу "Солидарно", како би од наредне године она била не мања од 700.000 евра годишње.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дечак је прогутао шаховску фигуру и почео да се гуши, а прва је реаговала докторка Алма: Уследила је борба за живот...

Представник запослених у просвети задовољан је договором који је, како истиче, резултат свих у Синдикату, али и постављања реалних захтева.

- Нема сумње да ћемо и даље наставити да радимо на повећању стандарда просветних радника. Важно је поменути да је осим плата, било речи и о јубиларним наградама, те трошковима превоза за просветне раднике којима је неопходна та врста подршке. Радом на више кључних питања наставићемо да побољшавамо њихов статус у друштву и најављујемо неке нове, добре промене - казао је Павићевић.

Ово ће уједно бити највеће повећање од 2007. године и једно од већих повећања у региону.

Било је речи и о издвајањима Владе за стамбени фонд, која су ранијих година била 450.000 евра годишње, да би 2017. године била повећана на 600.000. Како је у среду најављено, од наредне године може се очекивати повећање за још минимум 100.000 евра на годишњем нивоу, односно да од наредне године Влада за стамбене потребе запослених у просвети издваја минимум 700.000 евра.

Из министарства истичу и да је договорено разматрање могућности да се изађе у сусрет у вези са покривањем дела трошкова запослених који имају повећане путне трошкове, попут оних који путују из града у град, допуњавају норме у изузетно удаљеним школама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ухапшен због непримерене фотографије (ФОТО)

ПОРУКА ПРЕМИЈЕРA

У прилог томе да би предлог који су министарство и синдикат у среду усагласили могао да добије зелено светло Владе, иде и недавна изјава премијера Душка Марковића, у којој је поручио да Влада не жели симболично, већ суштинско повећање плата запосленима у просвети, те изразио наду да ће просветари пристати на модел да се повећање реализује у наредне две године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације