ИЗНАЈМИЛИ ТУЂЕ: Хрватска дала руском предузетнику у закуп вилу Аурора која припада БиХ

Танјуг

среда, 23. 10. 2019. у 10:30

ИЗНАЈМИЛИ ТУЂЕ: Хрватска дала руском предузетнику у закуп вилу Аурора која припада БиХ

Фото: Depositphotos

Вилу у Трстеном Хрватска је дала у закуп магнату Михаилу Шелкову
Вилу Аурору у Трстеном, резиденцијални објект, који по Споразуму о сукцесији имовине бивше СФРЈ припада БиХ, Хрватска је дала у закуп руском магнату Михаилу Шелкову, власнику фирме Ренесанса.


Шелков је, преноси сарајевски портал Klix, руски предузетник и познат је по производњи титана и технологијама које се користе у авионима Боинга и Ербуса.


Хрватска је прошле године усвојила Закон о управљању државном имовином, према којем се у закуп могу дати и некретнине на којима је до сада постојала забрана располагања и то на 30 година под концесију.


Упркос протестној ноти Председништва БиХ, спорни процеси у Хрватској су настављени.


Пројект у Трстеном се спроводи у сарадњи с Конзерваторским одељењем Министарства културе у Дубровнику и Управом за заштиту културне баштине, а након обнове комплекс ће се искористити за туристичке намене, како је и било договорено с Министарством државне имовине које је ово здање понудило у вишегодишњи закуп, пише Слободна Далмација.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вила цара Константина заблистаће у новом руху


Атрактивна вила, на коју је око својевремено бацио и амерички глумац Џон Малковић, иде у руке руског милијардера.


Исти бизнисмен у најам добија и огромно одмаралиште на острву код Дубровника.


За некадашње елитно летовалиште Министарство државне имовине и Ренесанса из Дубровника потписали су уговор о закупу некретнина на рок од 30 година.


На јавном конкурсу који је расписан крајем јуна Ренесанса је дала највећу понуду за споменуте некретнине, а сада их, у року од три године, треба оспособити за угоститељско-туристичке делатности.