Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта тврди да се у Хрватској одвија завршни процес рехабилитације усташке идеологије и геноцидне НДХ.

У прилог томе тврди да у стотинама хрватских градова и села могу да се виде усташки, нацистички и фашистички графити којима се позива на мржњу и насиље према Србима, а сви су они, како наводи, доказ да је темељ Хрватске усташтво.

Помињући најновији пример графита у Задру у којем се "позива на клање Срба и храњење мачака њиховим органима", Линта у изјави за медије наводи да чињенице недвосмислено потврђују да у Хрватској влада атмосфера мржње и нетрпељивости и да Хрватска није истинска демократска држава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Kazne na HRT-u zbog srpske zastave u programu?

"Важно је нагласити да десетине хиљада оваквих и сличних графита јесу сасвим нормалана појава, јер у Хрватској траје заврши процес рехабилизације усташке идеологије и геноцидне НДХ. Све јаче и снажније усташке снаге имају отворену или прећутну подршку хрватске власти. Јасно је да не треба очекивати да било ко од наредбодаваца или починиоца овог и многи других шовинскичких чинова буде кажњен", наводи Линта.

Он каже и да Хрватска све више постаје држава која угрожава мир и стабилност у региону западног Балкана и негативан пример поштовања европксих вредности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Линта: Нове лажи хрватске председнице

Због тога Линта позива Министраство спољних послова да сачини свеобухватни извештај о рехабилитацији усташтва и геноцидне НДХ са мноштвом конкрентих примера и да га преведе на више страних језика.

Тај би извештај, како наводи, требало да се пошаље свим значајним међународним организацијама, свим чланицама Европске уније, другим значајним државама света, светским медијима, познатим личностима на међународном нивоу...те посланицима Европског парламента, члановима Европског савета, Савета министара спољних послова и Европској комисији.