БАГАТЕЛИСАЊЕ обећања Брисела да ће Северна Македонија коначно добити датум почетка преговора за чланство у ЕУ, после 14 година стажа у статусу земље кандидата, у Скопљу је обновило политичку кризу. Испуњење свих задатих услова за добијање тог "сигурног" међаша на путу према стратешки прокламованим евроатлантским интеграцијама, укључујући и болну промену уставног имена и окончања спора са Грчком, показало се као недовољно "тешким" за превагу на тасу приближавања ЕУ.

У јеку ламентирања дела п(р)озваних еврозваничника из Брисела због "историјске грешке", генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг са нескривеним нестрпљењем најављује скорашње озваничење пуноправног чланства Скопља у Алијанси.

Који су то критеријуми вредни за НАТО, а ниподаштавајући за ЕУ? Зашто је Северна Македонија непожељна у ЕУ, а прихватљива у војној алијанси? Иако је Скопље послушно у мировним мисијама, заједничким вежбама на уступљеном полигону Криволак, у Процесу партнерства за мир, задржавано је превасходно због спора са Грчком. Но, решењем тог питања, обострани стратешки интереси су се поклопили. И, чланство је спремно.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Скопље између ЕУ и НАТО: Хоће ли се Заеву исплатити ризик или је опозиција у праву што слави

При крају процеса ратификације приступног протокола за прикључење Северне Македоније Северноатлантској војној алијанси, потврде да је и Сенат САД усвојио протокол за чланство ове земље у НАТО, уочи предстојећих ванредних избора, Скопље ће, извесно је, зимус укњижити део прокламованих циљева. Но, само онај везан за атлантске интеграције.

Европске остају и даље на чекању. Слепо веровање Бриселу, испуњењем предуслова, чак и болних резова попут компромиса између Скопља и Атине, с власти је скинуло Алексиса Ципраса. Да ли ће му се у априлу придружити и други послушник Брисела Зоран Заев, одлучиће глас народа - код куће.