Пореде га са Чернобиљом, а близу је Србије: Резултати су катастрофални, у ваздуху 100 пута више отрова него што би смело

Бета

22. 10. 2019. у 16:52

Пореде га са Чернобиљом, а близу је Србије: Резултати су катастрофални, у ваздуху 100 пута више отрова него што би смело

YouTube

Невладине организације из Цеља упозоравају на повишени ниво тешких метала
Представници неколико невладиних организација из Цеља упозориле су данас на повишени ниво тешких метала у земљи у том словеначком граду и околини, а због још неколико еколошких проблема, то место су описале као "словеначки Чернобил".

Прочитајте још:Серија о Чернобиљу нови напад на Русе

Представник организација Борис Шуштар рекао је да су резултати анализе показали да прашина у Цељу садржи 100 пута више кадмијума и 50 пута више других загађивача, од којих су многи канцерогени, преноси СТА.

Загађење кадмијумом је, како је рекао оставштина хемијске компаније, односно фабрике цинка Цинкарна Цеље.

Шуштар је истакао да околина фабрике обухвата 17 хектара и да залази девет метара у земљу, и да је загађена "запањујућом количином од 1,5 милиона квадратних метара углавном токсичног отпада.

Он је казао и да не верује да је иједна друга област у Европи загађена као та у Цељу и позваао је на свеобухватан приступ том проблему.

Један од великих проблема у том граду представља и загађено земљиште у школама и вртићима, иако се неко време ради на чишћењу деградираних области.

У плану је да се до краја године очисти пет дечјих игралишта и пет у 2020. години, а у то је уложено око милион евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације