Председник Хрватског генералског збора, Павао Миљавац, изјавио је данас након састанка с премијером Андрејем Пленковићем, да се према Хрватској, "делом из Србије, а делом из БиХ води виртуелни рат", као и да то није случајно.

"Ви знате да се према Републици Хрватској из неких земаља с нашег истока води виртуелни рат. Невероватно је колико дуго то траје. Делом говорим о Србији, а говорим делом и о БиХ. То не може бити случајно...", рекао је Миљавац, пренела је загребачка Н1 тв.

Пленовић му је, каже, обећао да ће наставити да разговарају на ту тему, као и да је од њега тражио да га упозори ако Хрватски генералски збор дође до још неких сазнања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Mržnja u Hrvatskoj prešla granice monstruoznosti! U Zadru osvanuo grafit: "Zakolji Srbina i izvadi mu organe..."!

Миљавац тврди да неко покушава да минимизира успехе и позиције Хрватске у ЕУ.

"И онда вам се појави нека група која претуче тамо неке Србе које су гледали утакмицу, безвезе. Нису се они тога сами сетили, већ је то однекуд дошло. Али види се да је то неко погурао у том смеру. И онда се говори да је хрватска усташка држава", навео је Миљавац.

Упитан одакле му то да је неко погурао тај сукоб у Книну, Миљавац је рекао: "Не можемо вам сад све откривати. Имамо неке своје изворе".

Са Пленковићем каже није разговарао о ћирилици у Вуковару, а разуме зашто лидер СДСС, Милорад Пуповац, треба да остане у влади.

Сматра, међутим, да треба сачекати са враћањем ћирилице у Вуковару, а Пуповцу је поручио да пази шта говори, јер досадашњим изјавама не доприноси стабилизацији стања.

"Пуповац би требало да припази шта говори јер очито је да онакве изјаве којима се служио, не служе стабилизацији стања. Ми знамо што је рат и знамо које су то страхоте. Ми смо премијеру рекли да је на њему одговорност шта и како...", рекао је Миљавац.

Упитан да коментарише реакцију Ивана Пенаве у Градском већу, када је на под бацио градски Статут на ћирилици, рекао је да је то била емитовина реакција градоначелника Вуковара.

"Није лако бити у том граду. Тамо има људи још који ходају градом, а требало би да су осуђени", тврди Миљавац, који сматра да треба причекати с враћањем ћирилице.

"Треба сачекати да дође нова генерација. Не треба изазивати с порукама, писмима и мајицама", додао је.

А о одлуци Уставног суда у вези враћања ћирилице, Миљавац каже:

"Пустите ви Уставни суд, Уставни суд је ишао законом. Градско веће ће одлучити када је време за то", казао је Миљавац.