ЗАГРЕБ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


НА фасади зграде у задарском насељу Били бриг освануо је графит са гнусном поруком "Закољи Србина и извади му органе, јер су у кварту мачке гладне", која стоји већ неколико дана.

- Локална власт очито овај графит, поред којег свакодневно пролазе и деца која иду у школу, не сматра спорним - рекао је један становник Билог брига, где је написан графит мржње.

На графит је упозорио локални градски портал "Zadar News", а наводно је он исписан још у недељу увече.

Град Задар постао је место где се готово свакодневно нижу инциденти, а овај последњи са скандалозним натписом на зиду вишеспратнице свакако је врхунац. Због оваквих ствари у последњих годину дана Задар је главна тема локалних, али и светских медија због насиља, расизма и национализма.

Ових дана у Задру су претучена и двојица црнаца, америчких војника у клубу "Опера" само зато што су геј, а напала су их осморица младића док су плесали. Касније су Американци потврдили да су једва извукли живу главу, а следећег дана напустили су Хрватску.

Задар је у центру пажње због још једног немилог случаја. Реч је о силованој девојчици коју су готово годину дана сексуално искоришћавали млади Задрани из угледних породица. Истражни судија пустио их је да се бране са слободе, што је изазвало револт у целој Хрватској. У међувремену су приведени и сада су у истражном затвору.

Задар је због свега проглашен за "град случај", а социолог Свен Марцелић са Универзитета у Задру каже да Задар није "град случај" већ институције које не функционишу чине Задар случајем.

Дуг је попис инцидената који су се у последње време догодили у Задру, међу којима је и напад двојице младића у ресторану "Батлер грил", када су пре три месеца поразбијали део локала, уринирали међу гостима и вређали их на националној основи. Полицијска статистика показује да је прошле године било 1.987 казнених дела на 100.000 становника у задарском крају, што Задар и жупанију ставља на неславно друго место у Хрватској.

Прочитајте још: Жесток сукоб хрватске глумице са водитељем Србином у емисији на ХРТ-у

Огорчени су и становници Задра који сада замерају и Цркви да је лицемерна и прелази преко инцидената, а управо би црквена реакција требало да буде снажна.

- Цела Хрватска већ неко време иде унатраг, а Задар је само мало "хрватскији" од других - каже задарски писац Желимир Периш, док књижевница Станислава Николић Арас тврди да се у том граду догађају ужаси на свим нивоима.

- То да се најнормалније по њему хода са усташким тетоважама, да се у хол основне школе поставља Госпин кип, да се на миси жене називају погрдним именима, све је то део исте приче.

И СПЛИТ СЕ "ДОКАЗУЈЕ"

МНОГИ инциденти који су се последњих месеци догађали у Сплиту такође су и овом граду донели етикету "града случаја". Због лоше репутације током фудбалске утакмице на "Пољуду" између Хрватске и Мађарске ангажован је до тада невиђени број специјалаца, па су у приправности били и бродови на мору у страху од нереда!