ПОТЕЗ АДВОКАТА ЛИДЕРА ДФ: Жалба на стотине страна

В. КАДИЋ, С. ЂОКИЋ

уторак, 22. 10. 2019. у 09:20

ПОТЕЗ АДВОКАТА ЛИДЕРА ДФ: Жалба на стотине страна

Лидери Демократског фронта

Адвокати лидера ДФ траже да Апелациони суд укине првостепену пресуду о затвору. Одбрана тражи поновни поступак, али пред новим већем Вишег суда у Подгорици

НА преко триста страна садржана је жалба адвоката лидера ДФ-а Андрије Мандића и Милана Кнежевића, на првостепену пресуду у случају покушаја тероризма на дан парламентарних избора у Црној Гори 16. октобра 2016. године, коју су јуче предали Апелационом суду. Адвокати Душан Радосављевић и Мироје Јовановић траже да се пресуда (по пет година затвора) преиначи или укине и врати на поновно одлучивање пред измењеним већем Вишег суда у Подгорици.


- Жалба је написана на 300 страница. Да ми је неко причао да ћу писати жалбу на толиком броју страна не бих му веровао.


Првостепена пресуда представља завршну реч специјалног државног тужиоца. У овој жалби има више од двадесет повреда кривичног поступка. Ако има имало закона, ако се буде примењивао, ова првостепена пресуда не може да опстане - казао је новинарима Радосављевић, који на питање новинара да ли би изручење сведока сарадника Саше Синђелића Хрватској утицало на евентуални поступак уколико до њега дође, одговара:

- Та одлука представља неки вид хибридног рата. То у сваком случају врши притисак на другостепени суд јер долазимо у апсурдну ситуацију да чујемо да то није никакав проблем. Подсећам да је он три месеца био испитиван пред овим судом, тако да то јесте један од реалних проблема и то је очигледно намерно урађено. Кад имате пресуду где вам је кључни доказ исказ сведока сарадника то значи да та оптужба није имала доказе - навео је Радосављевић.


Жалба адвоката Мироја Јовановића је обимнија и садржана је на 380 страна.


- Питање је зашто је неко ко се зове судија имао поверење у психичког болесника, сведока сарадника Сашу Синђелића, а малициозно тумачио званични документ Министарства спољних послова Русије у којем се наводи да Синђелић из транзитне зоне није прелазио границу Руске Федерације до септембра 2016. године. Ја сам у жалби навео тај документ који сам добио од надлежних органа Русије - казао је Јовановић. - Ово је политички обрачун са неистомишљеницима, а пресуду је само формално доносио Виши суд, а већ сам рекао ко ју је стварно написао. И другостепену пресуду ће писати иста рука. Био бих изненађен да ова жалба буде усвојена.


Прочитајте још: За "државни удар" укупно 68 година; Андрија Мандић: Браћа Ђукановићи су наши крвници!


Сви оптужени за покушај тероризма - двојица руских држављана, девет из Србије и лидери ДФ-а Мандић и Кнежевић, као и активиста тог политичког савеза Михаило Чађеновић проглашени су кривим и осуђени на укупно 69 година и седам месеци затвора. По оцени судског већа окривљени су имали задатке "који су требало да резултирају насилним рушењем власти у Црној Гори, проглашење победе Демократског фронта на изборима како би се спречило прикључење Црне Горе НАТО-a.

Адвокати Радосављевић и Јовановић

БРАНКА МИЛИЋ

АДВОКАТ Мироје Јовановић осврнуо се и на случај оптужене Бранке Милић која се налази у просторијама Aмбасаде Србије у Подгорици.

- Црна Гора се не усуђује да тражи изручење, јер би у том поступку било утврђено какву је тортуру преживела у згради Вишег суда и шта се све десило тог 21. новембра - рекао је Јова новић.


ДВА ПРЕДЛОГА

ДУШАН Радосављевић је казао да у жалби наводе две могућности.

- Први предлог је да све треба да се преиначи и да мој брањеник мора да се ослободи оптужбе. Други је да се пресуда укине, да се врати на ново суђење, али пред другим већем, јер је ово неспособно - додао је адвокат Радосављевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације