Млади одлазе на рад у иностранство, а странци преплавише државу: Ево која занимања су на листи најтраженијих

Танјуг

21. 10. 2019. у 22:28

Млади одлазе на рад у иностранство, а странци преплавише државу: Ево која занимања су на листи најтраженијих

Depositphotos

Алармантан је податак да је од почетка 2015. па до деветог месеца ове године странцима издато више од 9.000 дозвола за рад у БиХ

Босна и Херцеговина из године у годину остаје без кадрова за обављање разних послова, који одлазе на рад у иностранство, углавном у Словенију, па је приморана да "увози" радну снагу, а на листи најтраженијих су већ дуго вариоци и зидари.

Према подацима завода за запошљавање Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта, у првих девет месеци дозволе за рад добило је 2. 413 странаца, наводи сарајевски "Дневни Аваз".

Прочитајте још - РАД У ИНОСТРАНСТВУ: Желе у Швајцарску и Канаду, али заврше у Чешкој и Русији

"Највише дозвола издато је у прерађивачкој индустрији, образовању, трговини, хотелијерству, угоститељству и туризму", потврдио је Харис Чуљевић из Федералног завода.

У Републици Српској најтраженије занимање је у сектору уметност, забава и рекреација односно за рад на промоцијама, те у трговинама, грађевинарству, информацији и комуникацијама.

Алармантан је податак да је од почетка 2015. па до деветог месеца ове године странцима издато више од 9.000 дозвола за рад у БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације