Председнички кандидат шокирао Хрвате: Анте је усташко име

Ј. КЕРБЛЕР

21. 10. 2019. у 08:05

Председнички кандидат шокирао Хрвате: Анте је усташко име

Анте Павелић

Кандидат за председника Хрватске Дејан Ковач лансирао тезу која је многе шокирала: Име Анте је исто што и Адолф за Хрвате. Летица: Један од најсрамнијих радова у читавој хрватској историји

ЗАГРЕБ - СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

КАНДИДАТ за председничке изборе у Хрватској Дејан Ковач, иначе научник који је радио на престижном универзитету Принстон, пре три године заједно са Штефаном Јурајдом из Чешке објавио је рад у којем тврди да је за Хрвате име Анте исто што за Немце Адолф.

Пошто је ријечки "Нови лист" објавио детаље из рада двојице научника, стигле су реакције, па социолог Славен Летица тврди да је реч о једном од научно и политички најсрамнијих радова у хрватској историји. Са друге стране, сам Ковач тврди да је реч о радном, а не и о финалном тексту рада. Председнички кандидат најављује да ће коначни текст бити објављен до краја ове године и да ће поређења имена Анте у Хрватској и Адолфа у Немачкој бити избачена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЋИРА БЛАЖЕВИЋА УДАРИО АУТОМОБИЛ: Када ми сниме главу видеће је ли нешто поремећено у њој

У првој верзији рада "Што је у имену у рату" Дејан Ковач је анализирао давање имена код деце у Хрватској и закључио да је изузетно много деце добило име Анте, које је имао и усташки поглавник Анте Павелић. По Ковачу, реч је о снажном индикатору пораста национализма, а само име добија сличне конотације као Адолф у Немачкој. Ковач и његов чешки колега, међутим, констатују да за разлику од Немачке, где деца после рата више нису добијала име Адолф, у Хрватској је настављено са давањем имена Анте, као и имена других водећих личности из усташког покрета. И не само то, него је у у Хрватској име Анте међу десет најчешћих. "Посебно су та имена стекла популарност крајем 20. века, са успоном хрватских националистичких осећаја", каже Ковач.

Тако се наводи и податак да је међу припадницима Хрватске војске који су учествовали у ратовима деведесетих на овим подручјима, било 8.000 оних који су се звали Анте, уз напомену да се име преноси са оца на сина. Описујући сукобе у бившој Југославији, двојица научника нису користила термин "великосрпске агресије", већ су на следећи начин описали догађаје: "У јуну 1991. Хрватска је прогласила независност од југословенске федерације. Хрватски рат за независност, Домовински рат, водио се од лета 1991. до краја 1995. између Хрватске војске и ЈНА под надзором Срба и локалних српских снага које су се противиле сецесији."

Дејан Ковач


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРОТЕСТ У ПУЛИ ЗБОГ ГРУПНОГ СИЛОВАЊА ДЕВОЈЧИЦЕ: Полиција хтеда да ухапси младиће због мајици "ХДЗ лопови" (ВИДЕО)

"БАЦИО" НАУКУ

ИЗБОР Дејана Ковача за сада подржава Хрватска социјално-либерална странка. Он тврди да је живи доказ да и аутсајдери у политици могу да победе и постану председници. Ковач, Славонац, пореклом из Жупање, најавио је да се одриче научне каријере на познатом америчком универзитету да би могао да се укључи у кампању за шефа државе.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Dejo

21.10.2019. 09:49

Nemci se stide Hitlera, tako da I ime Adolf ima lošu konotaciju. Hrvati se ponose Pavelićem.......

naranca

21.10.2019. 20:25

@Dejo - @ dejo Ko ti kaze da se Nemci stide Hitlera? Hahahahs.Gde ti zivis?Hahahaha. U Evropi?

Dušan

21.10.2019. 09:59

Adolf u Nemačkoj se nije davalo, ali zato je pevač Dado Topić dobio ime Adolf u Hrvatskoj posle drugog svetskog rata.

Realan

21.10.2019. 12:00

@Dušan - Dado se zove Adolf ali on je Ljudina i dobar covek.Tako da samo ime ne karakterise i samu osobu.

Ne samu osobu

21.10.2019. 13:11

@Dušan - ali roditelje sigurno... pa kakvi ljudi bi dali sinu ime Adolf, odmah posle rata?

Treba dodati

21.10.2019. 09:59

da daju i ime Adolf... Šta reći kad roditelji Dade (Adolfa) Topića, neposredno posle drugog svetskog rata (1949) detetu daju ime Adolf? To mogu objasniti samo stručna lica...

naranca

21.10.2019. 20:21

@Treba dodati - @trebadodati. Alkohol i inat....Dado je bio sve samo ne Adolf.Neka ga Bog pozivi

kekec

21.10.2019. 18:12

a, sta na ovu naucnu ekspertizu naucnika i kandidata za hrvatskog predsednika dejana kovaca kaze sv. antun padovanski? treba kovac i drug da nas i o tome informisu. nakon takve konstatacije siguran sam da kovac svakodnevno razgovara sa sv,antom, i jos da ga pita kako to da je kod nas u sloveniji anton vrlo cesto ime? a,verovatno zato jer ima ustasa i u sloveniji, a verovatno je i sv.ante padovanski bio ustasa! kapa dole naucnici!