Ванредни избори у Северној Македонији 12. априла?

Младен Станчић

недеља, 20. 10. 2019. у 21:50

Ванредни избори у Северној Македонији 12. априла?

AP Photo

На лидерском скупу код председника Северне Македоније Стеве Пендаровског договерена нова провера поверења грађана на путу према ЕУ

Скопље од сталног дописника


Предлог премијера Владе Републике Северне Македоније (РСМ) Зорана Заева да је, после “историјске грешке” Европске уније (ЕУ), поновним одлагањем одлуке о додељивању датума почетка приступних преговора за чланство земље у Унији, неопходна провера исправности европског пута - од народа, на ванредним изборима, једногласно је прихваћена у недељу на састанку страначких лидера код шефа државе Стеве Пендаровског.


Превремени парламентарни избори, како је договорено, требало би да буду организовани 12. априла наредне године. У међувремену би очекује се постизање договора о формирању техничке владе која би за 100 дана требаало да припреми изборе. Заев није потврдио, али по званично непотврђеним информацијама, премијер техничке владе требало би да буде садашњи министар унутрашњих послова и потпредседник владајућих социјалдемократа (СДСМ) Оливер Спасовски.


Заев је после сусрета страначких лидера у резиденцијалној председничкој Вили „Водно“ изнад Скопља, рекао да је у име СДСМ-а предложено да се избори одрже 22. или 29. децембра ове године. Но, за опозицију то није било прихватљиво јер нема довољно времена за испуњење мандата техничке владе од 100 дана пре избора.


Премијер није открио никакве друге детаље о решењима техничке владе, али је извесно да уколико ванредни избори буду заказани 12. априла, он ће морати да поднесе оставку 3. јануара идуће године када би се и формирао технички кабинет. Према законским решењима такозваног Пржинског договора, премијер је из владајуће коалиције, технички министри за унутрашње послове и рад и социјалну политику из редова опозиционе ВМРО-ДПМНЕ. Опозицији припадају и функције заменика министра у три ресора.


Прочитајте још: Зоран Заев подноси оставку?


Заев је најавио консултације са руководством Државног завода за статистику, о могућностима организовања пописа становништва планираног такође за април идуће гиодине. У овој земљи попис становништва није организован од 2002. године.


На састанку код Пендаровског учествовали су лидери највећих странака - владајућег СДСМ-а Зоран Заев и опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицковски из македонског блока, као и ачбанских партија – владајуће ДУИ, Али Ахмети, потом опозиционих БЕСА, Билал Касами, Алијансе Албанце, Зијадин Села и Алтернативе, Африм Гаши. Иако ненајављен састанку је присуствовао и лидер ДПА, Мендух Тачи.


ЈЕДИНСТВЕНИ ЗА ЕУ


– Имамо јасан државни консензус релевантних политичких лидера у нашој земљи да, независно од закључака ЕУ, стоје иза идеје РСМ што је могуће пре почне преговоре, да их заврши и постане пуноправна чланица. Сви присутни на састанку су сагласни да ми немамо проблем са евентуално новом и одобреном методологијом приступних преговора. Сви су рекли да немају проблем ако нова методологија подразумева реверзибилност процеса: Ако затворите једно поглавље и ако су трендови у тој области негативни слободно може да се вратимо. Немамо од чега да страхујемо - то је у нашем интересу – изјавио је после лидерског сусрета, председник РСМ Стево Пендаровски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације