Иконостас за цркву на литици

Б. ДАБИЋ

21. 10. 2019. у 16:49

Иконостас за цркву на литици

Црква Светог Томе

Након санације које су пре неколико година урадили мештани црмничког села Лимљани. Већ 12 векова одолева зубу времена, aли и пркоси законима физике

ЦРКВА Светог Томе, коју је клизиште померило око 150 метара и заротирало за 45 степени опстаје на литици дуже од 120 година. Након санација које су пре неколико година урадили мештани црмничког села Лимљани у коме се налази црква, верски објекат је сада добио иконостас од клесаног камена.

Мештани с поносом причају о сеоској цркви коју радо показују гостима и туристима као архитектонско чудо. Црмничанин Илија Клисић наводи да, по проценама стручњака, село датира још из 7. века. Када је овај крај насељен, тада је подигнута и црква, посвећена Светом Томи, сабирно место сељана. Црква 12 векова одолева зубу времена, пркоси и временским непогодама, али и законима физике.

Шта се догодило те 1896. године, када је заједно са гробљем црква склизнула стотинак метара ниже, прича причу својих предака Илија Клисић.

- Након обилних киша, које су трајале пуних 40 дана, покренуло се клизиште, црква и гробље склизнули су низ падину. Клизиште је прогутало куће, али је црква зачудо остала неоштећена, а срећа је вероватно што је иначе била подигнута на стени. Црква није склизнула мало, већ 150 метара ниже од првобитне локације.

Клизиште које је тада гурало цркву пред собом, заротирало је за чак 45 степени, тако да је црква добила и нови правац, југоисток - североисток, уместо исток - запад. Остала је да стоји у нагибу од 17 степени - каже Илија Клисић, додајући да су његови преци након тога пошли за својом црквом и око ње изградили куће.

У земљотресу 1979. године Лимљани су били један од најтеже пострадалих крајева. Било је и много жртава. Црква Светог Томе је зачудо и тада остала. Оштећена јесте, срушена није.


Прочитајте још: ГНЕВ ВЕРНИКА СПЦ У ЦРНОЈ ГОРИ: На режимском прогону цркве

Братство Клисића санирало је цркву.

Илија наводи да следи уређење унутрашњости верског објекта. Клисићи брину о цркви колико год су у могућности.

Клисићи славе Јовањдан 6. октобра, али добро памте да су некада славили Светог Спиридона, 25. децембра, због чега се на тај дан сваке године окупљају све мушке главе да би одржали помен прецима, и сваке године код другог братственика.СЕЛО У ГИНИСОВОЈ КЊИЗИ

ОСИМ што могу видети архитектонско чудо Цркву Светог Томе, у сређеним винским подрумима где доминира црмнички "вранац", уз дегустацију вина и домаћу храну из села које има извора воде колико година дана, туристи могу чути и интересантну причу. Наиме, црмничко село Лимљани постало је познато широј јавности када је ушло у Гинисову књигу рекорда, као једино село на свету са чак пет железничких станица. Било је то након што је прва железничка пруга у Црној Гори отворена давне 1908. и чувени воз "ћира" спајао Бар са Вирпазаром, а кроз Лимљане је пролазио четири сата.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације