Упозорење Демократске Црне Горе: Људи без адресе су узданица власти

В. КАДИЋ

понедељак, 21. 10. 2019. у 06:40

Упозорење Демократске Црне Горе: Људи без адресе су узданица власти

Фото: Момо Копривица

Алармантно упозорење представника Демократске Црне Горе у одбору за изборне реформе. Од 532.599 уписаних бирача, чак 278.820 њих нема кућни број

ПРЕДСТАВНИЦИ Демократске Црне Горе у скупштинском Одбору за спровођње изборних реформи су, "чешљајући" бирачки списак, дошли до скандалозних сазнања, па су јавност обавестили о томе да на последњи изборима адресу становања нема чак 278.820 грађана, од укупно 532.599 уписаних.

- Више од половине бирача је евидентирано на адресама без броја, а ти "фантоми" су омогућили деценијске механизме изборних манипулација владајућих структура - каже члан Одбора из поменуте странке Момо Копривица. - Те "мртве душе", осим што се крију иза лажних матичних бројева, боравишта, пребивалишта и других података, сада су и на неозначеним адресама, без броја, јер локалне самоуправе, упркос законској обавези, већ годинама пролонгирају реализацију поступка давања назива улицама и насељеним местима, те означавање бројевима свих стамбених јединица. Јер, бројеви на кућама и зградама сметају само онима склоним изборним манипулацијама, а ДПС годинама настоји да што дуже задржи ово несређено стање.

Адресе без броја, тврди, омогућавају да ДПС лакше уписује фантоме или позајмљена имена у бирачки списак, па је у одсуству ваљане контроле олакшано и међуопштинско преписивање.

- Истовремено, због адреса без нумерације је отежано увођење реда у јавне књиге и правни саобраћај, чиме се онемогућава успостављање поверења у интегритет државних институција - наглашава Копривица.

Прочитајте још: Алекса Бечић реизабран за председника Демократске Црне Горе

- Кућни број би лако одао фантом-бирача, јер је једноставно проверљив: како у бази података, тако и непосредном теренском провером. Да би их прикрио, ДПС такве "гласаче" уписује међу хиљаде грађана у насељима која немају ниједан кућни број. Типичан пример је Шавник, у којем је свака адреса без броја, чак и ако се налази у самом центру општине. ДПС тако у мањим општинама лако долази до најмање два одборничка мандата.


Закључци до којих су дошли представници ДЦГ у Одбору -

Фото Демократска Црна ГораДемократе, надаље, предлажу и то да грађани који остваре бирачко право буду ослобођени од плаћања дела административних такса - на уверења која издају органи зарад издавања возачке и саобраћајне дозволе, за оверу потписа, преписа или аутентичности рукописа, за оверу уговора...

Из Демократске партије социјалиста још нема званичног одговора на ове оптужбе, али се незванично сазнаје како власт сматра да Демократска Црна Гора оваквим инсинуацијама народу "баца прашину у очи".

ПО МЕРИ ДПС

ЛИДЕР Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић сматра да треба формирати техничку владу која би припремила и спровела изборни процес - са посебним овлашћењем да ригорозно казни сваки покушај спречавања слободног изражавања воље бирача.

- Овакав одбор је по мери само ДП, јер су на њихов предлог изабрани неки чланови који представљају опозицију - нагласио је Јоковић, алудирајући на двојицу представника Демократске Црне Горе.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације