Колико њих мисли да је “мала уживала и сама то тражила”: Овај текст о групном силовању ученице у Хрватској тресе регион

Novosti Online

субота, 19. 10. 2019. у 14:26

Колико њих мисли да је “мала уживала и сама то тражила”: Овај текст о групном силовању ученице у Хрватској тресе регион

Фото: Depositphotos

Новинарка "Јутарњег листа" оштро осуђује реакцију појединаца и средине после језивог случаја у Хрватској
ГРУПНО силовање девојчице (15) код Задра и пуштање осумњичених да се бране са слободе шокирало је цео регион. Студенти и грађани протествовали су пред задарским Жупанијским судом у среду, и данас на Тргу краља Томислава у Загребу.

Међутим, као што примећује новинарка “Јутарњег листа” Сњежана Павић, страшна је и реакција људи на друштвеним мрежама који мисле да је све то нормално.

Њен ауторски текст преносимо у целости:

НА скалама шибенске Гимназије шаптало се о томе. Она је била заљубљена, он ју је намамио на Шубићевац. Било их је пет или шест. “То је било нормално у моје време, звали смо то редаљка. Неке би уживале”, написао је неки идиот на Фејсбуку. У школу сам носила нож, татин нож за отварање писама. Али нисам се бојала: кад имаш три брата и добро си истренирана у братоборилачким вештинама, дуго живиш у илузији да би се знала обранити. Пази с ким се дружиш, љутила се мама Нада. Пази у кога се заљубљујеш. Пази где живиш. Немој никад живети у Далмацији, немој никад живети као женско, то ти је најопасније.

Групно силовање средњошколке на Шубићевцу нико није пријавио. Пријатељица из разреда ми је поверила да отац редовито силује маму. Он жели секс, њој то не дође тако једноставно. Онда је силује. То је јако, јако боли. Идеја да би силовање у браку било казнено дело била нам је тако далеко као то да би министар Дражен Бошњаковић морао дати оставку због скандала у Задру. Што је Слишко добио 30 дана притвора јер је пребио Петрача, а силоватељи из Задра нису. Што полицајци чувају судију, а не жртву. Што је истрага покренута за све живо, али не и за силовање.

Зашто би министар био одговоран за оно што се догађа у његовом сектору, зашто би министри и влада били одговорни за сигурност и добробит грађана, и још једне малолетнице? Безвезе. Групно силовање 15-годишњакиње на Шубићевцу нико није пријавио, јер све је и онда било јасно као и данас: она је крива. Крива је што јој се уопште могло догодити да буде тамо.

Читам ових дана исповести одраслих жена, пишу како су биле силоване као девојчице, или нешто старије. И како је то носити тај терет деценијама. “Носим то са собом као мртво тело”, написала је једна. Пратим провалу хорора на друштвеним мрежама, све те хорде праведника које би сад линчовале силоватеље из Задра. Зло ми је од њих: колико је међу њима типова који су се хвалили својим групним или соло подухватима, уверени да је “мала уживала”, и да је “сама то тражила”? Колико је међу њима раздраганих слушатеља, завидних што и сами нису били у прилици?

Мање од пет посто силовања се пријави, кажу стручњаци. Ћуте, и знају зашто. Жена је крива, а жупан Томашевић пева у “Лијепом нашом”. Увек је жена некако крива. Зашто га је онако погледала? Како се то обукла? Што уопште у то доба тражи напољу?

Лане је у Хрватској пријављено 68 силовања. Ако урачунамо процену организације Б.а.Б.е. да на свако пријављено долази 15 до 20 непријављених, то је око 1300 годишње. Растегните то на пар деценија: ходате поред силованих жена, радите с њима, срећете их сваки дан. Оне ћуте, јер знају да им не бисте веровали. Јер питате: колико си попила? Како си била обучена? Сигурно си их сама изазвала.

Као у случају Даруварац. Као у случају из 2013. кад су петорица старих од 16 до 22 године на плажи Коловаре силовали 17-годишњакињу. ‘На крају је жртва морала напустити Задар. Не силоватељи, него жртва и њена породица, јер нису могли више да живе у граду’, испричала је задарска књижевница Станислава Николић Арас за Т-портал.

Тако да молим Задране да прогласе Ратка Младића почасним грађанином. Је ли он гранатирао Задар зато што је био ратни злочинац, манијак који убија људе и разара град стар хиљадама година? Нееее. Па они су њега изазвали! Махали су хрватским заставама. Носили су минић. Певали су Лијепа наша домовино. Тетурали су као пијана матуранткиња на плажи, и он им је дао оно што су хтели. А вероватно су и уживали у томе?

Страшно је уопште тако мислити, зар не? То би могао помислити само тешки четник, или можда жена огорчена тиме како оправдавате силоватеље. Не, Ратко Младић није имао право да гранатира Задар. Злочин се не сме оправдавати, жртва се не сме оптуживати да је сама крива. Ни онда кад има 15 или 16 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Milan

19.10.2019. 17:04

Okreni, obrni, hrvati u svakoj prici i svakom problemu moraju da pomenu srbina, kao najvece strasilo...

nada

19.10.2019. 22:33

@Milan - Srbi su krivi za sve iako su daleko od Zadra, iako su prognani,unisteni,raseljeni.