Педијатар Алма Дрешевић која је успела да врати у живот дете које, након што је прогутало шаховску фигуру, није давало знаке живота, показала је да је не само велики доктор, већ и велики човек.

Она није одустајала од тога да спаси живот детету чак и кад се чинило да више нема наде. Докторка је, тако, постала херој Црне Горе, али и целог Балкана.

Дрешевић је испричала да је прошлог четвртка око 19 часова у Дом здравља на Старом аеродрому у Подгорици комшија, у пратњи мајке која је вриштала, донео дете које није давало знакове живота.

- Дете од годину и пет месеци је прогутало шаховску фигуру пиона. Како је дете већ било мртво, нисам имала прилике да размишљам шта ћу да урадим. У том тренутку сам само знала да морам извадити страно тело, јер је сваки секунд био драгоцен. Срећом, успела сам да увучем руку, стиснем шаку да не бих фигуром оштетила зид једњака и извукла сам фигуру - рекла је Дрешевић.

А онда је, како је додала, почела борба за живот.

- Када смо уклонили страно тело, морала сам да радим реанимацију уста на уста и масажу срца. После две реанимације, чула сам окуцаје срца. Када сам одрадила трећи циклус реанимације, прво је срце почело да куца, али сам морала да наставим, јер дете није дисало - испричала је Дрешевић.

Након што је четири пута дала вештачко дисање, дете је удахнуло ваздух и зајечало.

- У том тренутку сам знала да је дете спашено. Хитна помоћ је већ била на путу, срце је радило, дете је дисало. Мислила сам да ће можда бити на респиратору. Али на моју срећу није било. Добили смо информацију да је дете већ у суботу отпуштено кући. Највеће задовољство, које сам могла доживети, је то што је дете преживело и што је добро - рекла је Дрешевић.

Она је истакла да је најважнији члан тима медицинска сестра.
- Мени је моја медицинска сестра неизмерно помогла. Када сестра није паничар, кад сестра слуша оно што лекар каже велика је могућност да се деси успех. Знам да би сваки мој колега реаговао једнако као ја. Када видите да сваки секунд губитка односи дете, нема размишљања и ту се мора радити - рекла је Дрешевић.