Заев за хитне изборе: Ми смо жртве историјске грешке Европске уније (ВИДЕО)

Младен Станчић

19. 10. 2019. у 12:38

Заев за хитне изборе: Ми смо жртве историјске грешке Европске уније (ВИДЕО)

Премијер Северне Македоније Зоран Заев Фото Тањуг

Премијер Северне Македоније ипак ће од народа потражити још један мандат: ЕУ није испоручила то што је обећала. Ми смо наше обавезе испоручили у потпуности

СКОПЉЕ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПРЕМИЈЕР Владе Републике Северне Македоније Зоран Заев у суботу је у обраћању јавности потврдио да је, после "историјске грешке" Европске уније, поновним одлагањем одлуке о додељивању датума почетка приступних преговора за чланство земље у Унији, неопходна провера исправности европског пута од народа, позивањем на брзе превремене изборе.

Заев је најавио да ће на недељном сусрету лидера свих парламентарних странака код председника државе Стеве Пендаровског затражити организацију брзих превремених избора. То је обавеза, како је рекао, да би се, упркос гневу и разочарању народа, "потврдио европски пут - који нема алтернативе".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВЛАДА СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ ТВРДИ: Заев није поднео оставку

Основа у захтеву за одржавање хитних превремених парламентарних избора у РСМ, како је рекао Заев, лежи у чињеници да је неопходно обезбедити легитимну могућност да се у обновљеном мандату бори за европску перспективу земље.

- Мој предлог је - брзи превремени избори, најбрже што можемо. Потребан је став грађана, после историјске грешке и велике неправде ЕУ, јер није испоручила то што је обећала. Ми смо наше обавезе испоручили у потпуности. То су сви и потврдили. Резултате у реформама, спорове са суседима и друго. Оно што је ЕУ учинила је њихова историјска грешка. Направили смо све што смо могли и што је било до нас - истакао је Заев.

У обраћању је истакао значај подршке "на коју знамо да можемо рачунати", у наставку пута према чланству у ЕУ. Но, знамо такође, како је оценио, "да смо жртве историјске грешке и код њих свих, као и код нас, одлука изазива разочараност и горчину. Ја сам љут и разочаран. За мене лично, ово је лоша и неправедна поставка Уније".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Заев: Западни Балкан више није темпирана бомба

ПРИЗНАЈЕ ОДГОВОРНОСТ

ЗОРАН Заев је као премијер и лидер владајућих социјалдемократа (СДСМ), у излагању истакао да прихвата одговорност, додајући да, с друге стране, нико неће моћи да му одузме право на борбу за европску будућност земље. "Поручујем да европски сан македонског народа неће бити срушен", рекао је Заев.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Šumadinac BRE

19.10.2019. 20:22

Prodao si zemlju...prodao si narod....uzeo silu para od Albanaca...uveo Albanski jezik...Greska ??? Sto te pustise da dotle dodjes