Шарец: О спремности Хрватске за Шенген да одлучи нова ЕК

Танјуг

субота, 19. 10. 2019. у 00:59

Шарец: О спремности Хрватске за Шенген да одлучи нова ЕК

Фото Танјуг / АП

Словеначки премијер Марјан Шарец изјавио је у Бриселу да је Словенија против тога да о уласку Хрватске у Шенген одлучује садашња Комисија коју води Жан Клод Јункер, те да би то требало препустити идућем саставу Комисије
Словеначки премијер Марјан Шарец изјавио је у Бриселу да је Словенија против тога да о уласку Хрватске у Шенген одлучује садашња Комисија коју води Жан Клод Јункер, те да би то требало препустити идућем саставу Комисије.

"Словенија је против тога да Комисија чији мандат ускоро завршава о томе одучује, тиме би се морала бавити идућа Комисија", казао је словеначким новинарима Шарец који је учествовао на самиту ЕУ.

Додао је како је о томе разговарао на маргинама скупа европских челника, али није желео да открије с ким, преноси Хина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Šarec: Sloveniji će biti potrebno sve više nuklearne energije

"То данас не могу да коментаришем јер не би било сврсисходно, ионако је превише тога већ у медијима, на друштвеним мрежама, рекао је Шарец.

"Наше стајалиште је јасно, а то је да Комисија о том питању не сме одлучивати политички", казао је Шарец, а на питање има ли информације да ће одлука Комисије заиста бити "политичка", додао: "Немамо никаквих посебних информација, али и ми свашта можемо чути".

Шарец је последњих недеља више пута истакао словеначке резерве о томе да садашња Комисија одлучује о хрватској спремности за улазак у шенгенски простор, појашњавајући да би у случају да одлука буде "политичка", односно у корист Хрватске и Словенија тада деловала "политички", не појашњавајући шта би то значило.

Главни Шарецов приговор уласку Хрватске у Шенген не тиче се њене техничке спремности него спора око спровођења арбитраже о граници шта Словенија тражи а Хрватска резолутно одбија.

Одлазећа Комисија коју води Јункер према распореду би у уторак требало да одлучује да ли Хрватска испуњава техничке услове за улазак у сћенгенско подручје, што још не значи улазак Хрватске у Шенген, јер се одлуке о проширењу зоне без граничних контрола доносе на седницама Савета ЕУ и за то је потребан консензус свих чланица Европске уније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације