Катнић: Синђелићево изручење Хрватској нема утицаја на суђење у Црној Гори; Кнежевићеви снимци нису доказ

В.К.

18. 10. 2019. у 21:12

Катнић: Синђелићево изручење Хрватској нема утицаја на суђење у Црној Гори; Кнежевићеви снимци нису доказ

Фото: В.Кадић

Снимци не могу бити доказ на суду и не могу се користити у кривино-правном смислу, каже Катнић
Одлука о изручењу сведока сарадника Саше Синђелића Хрватској донета је у скаду са прописима и не може имати утицаја на ток суђења у Црној Гори, у којем је Синђелић био сведок сарадник, саопштио је Миливоје Катнић, главни специјални тужилац у емисији „Жива истина“ на ТВЦГ. Он је подсетио да је првостепено суђење за покушај тероризма на дан избора 2016. завршено за „наше услове“ у брзом року.


- Тужилаштво се неће жалити на првостепену пресуду, а одговоре на жалбе одбране доставиће врло брзо. Очекујем да се Апелациони суд изјасни у року од три месеца, додао је Катнић и поновио да је „криминална организација из тог предмета имала међународни карактер и деловала на међународном нивоу“.


- Тужилаштво има доказе и да су Дзозеф Асад и Арон Шавив учествовали у криминалним радњама. Кад се стекну услови ми ћемо поднети оптужницу, а сада нам се за то посебно не жури, рекао је Катнић и додао да очекује да они буду изручени Црној Гори. - Кад се стекну услови ми ћемо поднети оптужницу, а сада нам се за то посебно не жури. Очекујемо да они буду изручени Црној Гори.


Говорећи о снимку разговора Душка Кнежевића, власника Атлас групе и ухапшеног секретара ВДТ-а Ненада Вујошевића, Катнић наводи да постоји велика сумња у аутентичност и веродостоност тих снимака.


- Ти снимци не могу бити доказ на суду и не могу се користити у кривино-правном смислу, каже Катнић.

Тврдњу да снимци телефонских разговора нису доказ на суду и због чега се не могу користити Катнић је образложио чињеницом што на почетку разговора Кнежевића и Вујошевића нема елементарних почетака:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВИ ОБРТ У АФЕРИ "СНИМАК": Вујошевића саслушава Катнић


-Ако узима новац, и ако је то снимљено, а није нам пуштено. Како изгледа (Вујошевић)? У одело по вас дан, чуо сам да га не скида ни у Спужу, рекао је Катнић.

Он је додао да је Вујошевић процесуиран на основу доказа, а не снимака.

-Верујем да ће му бити продужен притвор. Мислим да се налазимо под озбиљним хибридним ратом. Ово се дешава ван процедура. Ми делујемо по процедурама, а ова криминална организација делује ван процедура. Никоме ко у томе учествује не служи на част медијска кампана која се води против тужилаштва, а стаје на страни криминалне групе. Верујем да неки то раде несвесно, а да ће се они који то раде свесно препознати. Верујем да је ово исцелитељски чин за наш народ. Данас мора сваки државни службеник, којем није било јасно, видети што е криминална организација. Морају то видети кроз случај вицегувернера којег је ова криминална организција злоупотребила и усисала у тај систем, кроз овог секретара којег су такође усисали. И многе друге институције да схвате да не само да ће остати без посла и слободе, већ и без образа, рекао је Катнић.


Миливоје Катнић је рекао да не може да каже какав је исказ Вујошевић да, али да са посебном пажњом прати изјаве које даје његов бранилац.


- Вујошевићу никада нико није предложио да буде сведок сарадник. Таквих предлога није било. То су лажне вести, јер СДТ-у не пада на памет да му то предложи, нити да то прихвати ако Вујошевић понуди. Његов адвокат Боривоје Боровић, претио је мом заменику, покушавајући да му забрани да саслуша сведока сарадника.


Катнић је показао нотес за који тврди да је пронађен у недавном претресу куће Душка Кнежевића.


-То Душко Кнежевић не тврди у процедури, охрабривао сам га да дође, изнесе одбрану. Постоји основана сумња да су од ових милиона, са овим логом Атлас банке, одношен новац у Србију и Никозију. казао је СДТ, додајући да су формирали истражни тим који ће до крајњих могућих граница истражити оптужбе на рачун ВДТ-а Ивице Станковића.-За сада не постоји нико ко би на тој функцији био неповољнији за шефа криминалне групе од Станковића.


Миливоје Катнић рекао је да је Станковићу претио и тражио да га смени, али да то он није учинио.


-Криминална организација Душка Кнежевића функционише дуго, од 2010. или 2011.и зато је овако осилила


Између осталог, постоји основана сумња да је Вујошевић први новац, 10.000 евра, примио 2017.године. Проверавамо да ли је и раније, казао је Катнић.


СДТ је поновио да је Кнежевић преко своје две банке вршио озбиљне малверзације. Катнић је показао папире кроз које се, како наводи, види на који начин је Кнежевић вршио "вишемилионске малверзације".


-Постоји основана сумња да су од ових милиона, као и других милиона, а штета је процењена на 100 милиона, отишло на разне стране, рекао је Катнић, тврдећи да Душко Кнежевић не може имати било какав компромитујући материјал против њега.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Zigula37

18.10.2019. 22:49

Transfer blama kad slusam ovu osobu....sam sebe zakopa svakim javnim nastupom....piii